To je to što me zanima!

Potpisali sporazum o izgradnji novog zatvora u Perušiću

Uz ministra, sporazum su u Gospiću potpisali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te načelnik Općine Perušić Ivica Turić
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, potpisao je u petak s predstavnicima lokalnih vlasti sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću“, priopćilo je ministarstvo.

Uz ministra, sporazum su u Gospiću potpisali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te načelnik Općine Perušić Ivica Turić.

Sporazumom će se utvrditi međusobna prava i obveze u vezi s planiranom izgradnjom kaznionice za smještaj 400 zatvorenika na lokaciji u naselju Konjsko Brdo, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Habijan je naglasio da ovaj projekt nije samo investicija u sigurnost već i investicija u ljude, radna mjesta te gospodarski i demografski razvoj.

ODVJETNIK ZA 24SATA Usmrtila dvoje ljudi pa je dobila četiri godine zatvora: 'Obitelj je u šoku zbog tako male kazne...’

Ponovio je da se čak 45 posto osoba lišenih slobode nalazi u istražnom zatvoru, što je zabrinjavajuća statistika zbog koje Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije žurno djeluje na povećanju kapaciteta zatvorskog sustava i njegovoj modernizaciji.

"Ministarstvo će kratkoročno pokušati riješiti problem prenapučenosti zatvorskog sustava kroz modularne zatvore u Varaždinu, u Lipovici. To su nadogradnje na postojeće infrastrukture, a ne nove lokacije u smislu izgradnje novih zatvora. Rok za realizaciju je od 18 do 20 mjeseci od odabira ponude, dok je dugoročni projekt upravo ova kaznionica u Perušiću", izjavio je ministar, priopćilo je ministarstvo.

Ministar je apelirao na sve koji imaju mogućnost donošenja alternativnih sankcija, poput elektroničkih narukvica, da ih koriste. Naglasio je kako se te sankcije uvelike odnose na osobe poput trudnica, starijih i nepokretnih osoba, navode u priopćenju.

Dodaju da je projekt dobio suglasnost Ministarstva financija Republike Hrvatske, a planira se financirati sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare