To je to što me zanima!

Postoje ljudi koji danonoćno pljuju po bogatima, a sami ne daju ni napojnicu konobaru

Njemačka spisateljica Anne Weber je za knjigu i 'Annette, epska junakinja', dobila nagradu Deutscher Buchpreis. U intervjuu za Bestbook je govorila o kolonijalizmu, utopijama, diktaturama i revoluciji
Vidi originalni članak

Glavna junakinja knjige, Annette Beaumanoir, uistinu je fascinantna osoba. Bila je članica francuskog Pokreta otpora, komunistkinja i doktorica medicine, a poslije Drugog svjetskog rata, nakon razočaranja novom francuskom vladom, ponovno staje na stranu potlačenih te kao osoba za vezu prati čelnike alžirskog Fronta za narodno oslobođenje (FLN) i za njih prenosi kofere s novcem. Zbog toga je osuđena na deset godina zatvora u Francuskoj, iz koje bježi u Tunis, ostavljajući za sobom muža i troje mališana koje neće vidjeti godinama. Nakon revolucije i rata u Alžiru preuzima visoku funkciju u vladi predsjednika Bena Belle, koji će ubrzo biti svrgnut u vojnom puču. Opet su se raspršile njezine iluzije, ponovno je u životnoj opasnosti te bježi iz zemlje. Potom će neko vrijeme raditi kao neurologinja u Ženevi, a nakon pomilovanja se napokon skrasiti u mjestu Dieulefit, gdje će živjeti do svoje smrti 2022.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 99

  • Hrvatska na strani pravde 22.08.2024.

    Svaka čast iznimkama, ali bogati su ti koji su uništili ovu planetu, ali priroda uzvraća udarac.

  • Stop Cenzuri 22.08.2024.

    Za pitanje napojnice se uvijek hvataju oni koji uopće ne razumiju koncept napojnice i što napojnica jest. Koncept napojnice potječe iz Velike Britanije, kad su imućni davali nešto novaca sirotinji za neku učinjenu uslugu. U SAD-u se uvriježilo i uvedeno je i u zakonsku regulativu, da konobari i drugi djelatnici u ugostiteljstvu nisu plaćeni od poslodavca, već od gostiju, kroz napojnice. Kad je u Americi napokon zakonom regulirana minimalna plaća, iz toga je izostavljeno ugostiteljstvo, te ni dan danas poslodavci nisu dužni svojim radnicima plaćati barem minimalnu plaću, već konobari svoje dnevnice zarađuju kroz koncept napojnice. Slijedom svega, tamo gdje su ugostiteljski radnici plaćeni punu plaću od strane poslodavca, napojnica nema nikakvog smisla. Tu je to više u stilu "vidjela žaba gdje konja potkivaju, pa i ona digla nogu".

  • MIR21 22.08.2024.

    nisam sjeo u kafic deceniju, kakva crna napojnica...

Komentiraj...
Vidi sve komentare