To je to što me zanima!

'Posljednji čavao u lijes HDZ-a!' Andrija Hebrang udario je na Primorca, ali i na Plenkovića

Stranački senior Andrija Hebrang objavio je da izlazi iz HDZ-a zbog podrške kandidaturi Dragana Primorca, kritizirajući ne samo Primorca, već i optužujući vrh HDZ-a da pomažu kampanji Zorana Milanovića.
Vidi originalni članak

Andrija Hebrang nije više značajna figura u HDZ-u. 

Ali kad ovaj višestruki Tuđmanov i Sanaderov ministar, saborski zastupnik, predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik HDZ-a javno optuži Andreja Plenkovića i vrh HDZ-a da su kandidaturom Dragana Primorca "zabili posljednji čavao u lijes HDZ-a", onda ta poruka može značajno odjeknuti u ušima HDZ-ovih birača.

Tim više što je Hebrang u svojom današnjem priopćenju nazvao Primorca "dezerterom", "mladim komunistom", "kršiteljem stranačkih propisa", "čovjekom koji je živio život izvan moralnih i zakonskih normi", a to su sve optužbe koje rezoniraju u svijesti tvrdokorne HDZ-ove desnice.

Može li ova Hebrangova objava presuditi Primorčevoj kampanji prije nego što je uopće počela?

Osveta je slatka

Naravno, Andrija Hebrang nije skrivao da se vodio osvetničkim porivima.

Njegova poruka da izlazi iz HDZ-a zbog Primorčeve kandidature motivirana je njihovom međusobnom netpeljivošću. Vukli su se po sudu, Primorac je rušio Hebrangovu predsjedničku kandidaturu 2009. godine, stvoren je rivalitet u medicinskim krugovima, a sin starog Andrije Hebranga rado je dočekao prilliku da Primorcu nabije na nos optužbu da je "mladi komunist".

Dragan Primorac se zamjerio Hebrangu, a Hebrang se sada osvećuje Primorcu. Dragan Primorac je srušio Hebrangovu kandidaturu, hoće li Hebrang sada srušiti Primorčevu?

Čak i bez Hebrangove intervencije postoji dio HDZ-a koji je nezadovoljan odlukom šefa stranke Plenkovića da upravo nestranačkog Primorca gurne u utrku protiv Milanovića. Nije član stranke, nije ni ideološki blizak stranačkoj tvrdokornoj bazi, a u karijeri je već pokazao da mu je vlastiti stratus važniji od HDZ-a.

Dapače, čak je i izravno radio protiv HDZ-a.

Rade za Milanovića

Hebrang je svojim priopćenjem HDZ-ovim članovima i biračima dovoljno materijala da razmisle je li Primorac doista njihov predsjednički kandidat. No još važnije, Hebrang je optužio vrh HDZ-a da radi za Milanovića.

"Znam da politiku vode skrivene namjere", objavio je Hebrang. "Iza ove namjere je svakako želja da na izborima pobijedi Zoran Milanović, ideološki jednak brojnim članovima iz vrha HDZ-a, a ovo je jedini način da mu se pomogne uz prijevaru velikog dijela članstva".

O tome se proteklih godina često pisalo, još prije prošlih predsjedničkih izbora, kada se otvoreno kalkuliralo da vrhu HDZ-a odgovara Milanović na Pantovčaku jer imaju omiljenog protivnika s kojim će ratovati i na osnovu toga mobilizirati stranačku bazu i dobivati izbore.

Najdraži neprijatelj

Što se na koncu pokazalo ispravnom strategijom. 

HDZ je od Milanovićeva dolaska na Pantovčak dvaput pobijedio na parlamentarnim i jednom na europskim izborima. 

A istodobno, Milanović upravo na borbi protiv HDZ-ove vlade bazira svoje planove za osvajanje drugog mandata.

Pogotovo što mu je Plenković sada servirao kandidata poput Primorca.

Plenkoviću možda nije  svejedno hoće li Primorac izgubiti, ali mnogo mu je važnije pitanje hoće li Primorac eventualno pobijediti. Jer će premijer u novom stanaru Pantovčaka dobiti konkurenciju upravo u HDZ-u, među vlastitim biračima, kao i konkurenciju u upravljanju državom.

Primorac se već pokazao nelojalnim HDZ-u. Može li Plenković računati na njegovu lojalnost u slučaju pobjede?

Problem na desnici

Ankete HDZ-a navodno su pokazale da Primorac ima dobar rejting među biračima SDP-a, pa čak i Možemo!, što bi se svakako moglo promijeniti do izbora, ali Primorac bi istodobno mogao imati problem s biračima desnice - naročito nakon otkrića da je bio član Partije - kao što bi Zoran Milanović mogao imati problem s biračima ljevice.

Naročito nakon višegodišnjeg koketiranja s desnicom.

Nema sumnje da će Dragan Primorac lansirati sve ideološki podobne retoričke frazetine u pravcu HDZ-ove desnice i vjerne glasačke armije, od povezivanja s Katoličkom crkvom do poruke kako je "vojska iznad politike", čime će pokušati kompenzirati Hebrangove optužbe da je "dezerter" koji je "kukavički pobjegao od radne mobilizacije i napustio državu prije prvog srpskog agresorskog plotuna i vratio se nakon Oluje".

Međutim, Milanović ipak zvuči kao autentični desničar.

Kojeg se pritom osigurao na ljevici.

Andrija Hebrang, ponavljamo, nije više značajan faktor u HDZ-u, ali njegove riječi kao stranačkog seniora (koji je, usput 2001. godine i sam nakratko dezertirao iz HDZ-a), mogle bi posaditi prvu nagaznu minu u Primorčevu pohodu na Pantovčak. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • DamirLovrinčević 07.08.2024.

    Thomson , najbolji pjevač Hrvatske

  • yocko 01.08.2024.

    Koga da izabere AP za predsjednika kad u HDZ-u nema poštenog čovjeka sve lopovi ne zna se koji je veći od kojega, Vidošević bi bio bolji predsjednik od Primorca.

  • Dra Kanta 01.08.2024.

    Andrija ovo ti je jedan od boljih tekstova.Pa ja za onog primorca ne bi glasao da je jedini kandidat

Komentiraj...
Vidi sve komentare