To je to što me zanima!

Portreti 7 hrvatskih ljekarnika: Oni su modernizirali Hrvatsku

NOVI EXPRESS Ovoga tjedna u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba portreta istaknutih hrvatskih ljekarnika s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća
Vidi originalni članak

Ovoga tjedna u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba portreta istaknutih hrvatskih ljekarnika s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća. Riječ je uglavnom o vlasnicima uglednih zagrebačkih ljekarni i predsjednicima Hrvatsko-slavonskog zemaljskog ljekarničkog zbora - prve hrvatske udruge ljekarnika osnovane 1858. godine. Na slikama su prikazani ozbiljni samosvjesni muškarci "u najboljim godinama", poduzetni hrvatski muževi koji su pripadali onodobnoj sitnoburžujskoj eliti, ljudi koji su u hrvatsko društvo uvodili europska znanja i kriterije te svojim radom i javnim djelovanjem modernizirali zemlju smještenu na europskoj periferiji, gdje je uostalom i danas. Izložba "Portreti hrvatskih ljekarnika" postavljena je u foajeu galerije na Gornjem gradu, a kao popratna građa predstavljeni su i predmeti koji su se nalazili u ljekarni Hinka Brodjovina na Zrinjevcu - ambalaža ljekarničkih proizvoda, ukrasni mužar te ljekarničke stojnice - prelijepe posude s poklopcima u kojima su se čuvale razne ljekovite tvari - izrađene između 17. i 19. stoljeća od stakla, fajanse ili porculana.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 7

  • zvukovic 14.06.2024.

    Super je vidjeti kako naši ljekarnici doprinose modernizaciji zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Posebno treba cijeniti njihov trud i inovativnost.

  • rafael20 14.06.2024.

    Kako sjajno vidjeti ljekarnike kako napreduju i moderniziraju svoje poslovanje, svaka čast na inovacijama i trudu!

  • fui24h 09.06.2024.

    Patrijarhart i moderniziranje je oksimoron

Komentiraj...
Vidi sve komentare