To je to što me zanima!

Pomorci na Malom Lošinju bili su ispod rampe trajekta zbog brtve koja je propuštala more?

Zapovjednik je u jednom trenutku dotrčao na palubu tražeći da se rampa hitno osigura, no u tom trenutku ona je naglo pala, poklopila i ubila tri člana posade
Vidi originalni članak

Tri dana prošla su od tragične nesreće u Malom Lošinju. Život su izgubili 58-godišnji vođa stroja iz Vinišća Boško Kostović te kormilari, 38-godišnji Marko Topić iz Solina i 54-godišnji Denis Šarić iz Zadra.

Više tona teška rampa koja služi za ulazak vozila na trajekt pala je u nedjelju popodne na njih. U trenutku pada ispod rampe su bili vođa stroja i dvojica kormilara te prvi časnik palube, koji je jedini preživio, a s teškim tjelesnim ozljedama helikopterom je prebačen u riječku bolnicu. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci navelo je kako su četvorica stradalih radnika obavljala pregled rampe. 

KOMENTIRAO NESREĆU Inženjer brodogradnje o Butkoviću i šefu Jadrolinije: 'Ovo je već kriminalni nemar!'

Ipak, kako je objavio Jutarnji list pomorci koji su stradali išli su obavljala pregled rampe. Zapovjednik je u jednom trenutku dotrčao na palubu tražeći da se rampa hitno osigura, no u tom trenutku ona je naglo pala, poklopila i ubila tri člana posade. S njima je bio još jedan član posade koji se malo prije nesreće udaljio nekoliko metara i to mu je spasilo život. 

Jutarnji list je također objavio kako je uzrok pada rampe najvjerojatnije njezina tehnička neispravnost. Čini se da je zakazao kočioni sustav koji bi trebao spriječiti slobodni pad u slučaju da su motori za dizanje i spuštanje rampe pogašeni, a klinovi za zaključavanje nisu bili postavljeni.

SVE JE U UGOVORIMA Cjenik za glavu u torbi: Obitelji poginulih s trajekta imaju pravo na odštetu, evo koliko iznosi

Kod tehnički ispravne rampe do slobodnog pada ne može doći ni u kojem slučaju, pa ni kod "ljudske greške" ako netko propusti postaviti klinove za zaključavanje kada je podignuta.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Stryncitta 15.08.2024.

    Butković & Sopta, cirkus Mounty Pyton. Sopta, to je ovaj što je kupio pokvareni brod za 15 milijuna eura, a novi dođe 8 milijuna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare