To je to što me zanima!

'Policija će ući na fakultet samo preko mene mrtvog'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković podržao je studente i rekao da 'policija može ući u zgradu samo preko njega mrtvog'
Vidi originalni članak

Podršku studentima u blokadi dao je i dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković. On je nakon plenuma u utorak rekao da će 'policija ući u zgradu samo preko njega mrtvog', nakon što je u utorak Rektorski zbor rekao da ne podržavaju blokadu. Studenti kažu da nemaju naznaka da bi na fakultete mogli doći policajci, te da ako se to dogodi da će pružati pasivni otpor. Ne podržavaju izjavu rektorskog zbora. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se u srijedu birao i novi dekan. Nakon maratonske sjednice izabran je Damir Boras, kojeg su podržali 42 člana Fakultetskog vijeća. Na sjednici se raspravljalo i o studentskoj blokadi. Sadašnjem dekanu Miljenku Jurokoviću mandat ističe 1. listopada. Vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta u srijedu je ponovno podržalo ciljeve i metode studenata prosvjednika. Za svoju izjavu dekan je dodao da je u žargonu htio reći da nema nikakvih naznaka represije.

ZADRANI U REDU ČEKALI BESPLATNO ŠKOLOVANJE
Studenti zadarskoga Sveučilišta ne odustaju od blokade. Na plenumu nisu izostale ni kritike izjava ministra Dragana Primorca i njegova državnoga tajnika Radovana Fuchsa.
- Primorac kaže da nitko pametan neće stati iza vječnih studenata. Tom izjavom on pokazuje da ne zna ili svjesno manipulira činjenicom da 'Bolonja' ne pozna vječne studente – rekao je jedan od studenata. Komentirajući Fuchsove izjave da jedno noćenje studenta dnevno košta tri kune, zadarski studenti su se našali kako će gazdaricama ubuduće mjesečno plaćati 90 kuna i pozvati se na tvrdnje državnoga tajnika. U srijedu su pet minuta prije podne na zadarskom Narodnom trgu stajali u redu, a na upite znatiželjnika čemu takav performans odgovarali kako čekaju na besplatno školovanje.

PROSVJEDUJE I UMJETNIČKA AKADEMIJA U SPLITU
Studenti Umjetničke akademije u Splitu u srijedu su iza podneva blokirali fakultet na Gripama. Time su se pridružili kolegama iz splitske Nezavisne studentske inicijative s Pravnog, Kineziološkog i Filozofskog fakulteta, PMF-a, te učiteljskih studija.
- Prosvjeduje manji dio odjela Akademije, oni studenti koji su se željeli solidarizirati s kolegama s drugih fakulteta. Nekolicina i naših studenata plaća školarine i želimo da se to u potpunosti ukine - kazao je jedan od studenata. Posebno ih ljute školarina u iznosu od 10.300 kuna za Dramski smjer koji je od najskupljih na Sveučilištu u Splitu.

NA HRVATSKIM STUDIJIMA TRAŽILI NASTAVAK PREDAVANJA
Ispred glavne zgrade Hrvatskih studija na sveučilišnom kampusu na zagrebačkom Borongaju studenti su u utorak navečer počeli prikupljati potpise protiv blokade. Do srijede prijepodne, oko 310 studenata tražilo je nastavak predavanja na fakultetu.
- Mi podržavamo želje studenata Filozofskog fakulteta i sami se zalažemo za besplatno školovanje, ali želimo normalno nastaviti s predavanjima na Hrvatskim studijima, jednoglasni su studenti. Istomišljenicima su dijelili majice i balone. Studenti koji su za blokadu fakulteta, okupili su se iza zgrade. Tvrde kako su njihovi "protivnici" sakupljali lažne potpise.

RIJEČKE STUDENTE ZAKLJUČALI U ZGRADI FAKULTETA
U srijedu navečer osam studenata riječkog Ekonomskog fakulteta domari su zaključali u zgradu. Studenti su im tada zaprijetili da će pozvati policiju, pa su ih oni pustili. Studenti tvrde da ih se pokušava istjerati iz zgrade kako bi se spriječilo održavanje plenuma, koji je ipak započeo, piše Slobodna Dalmacija.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • laptopxp 30.04.2009.

    BRKO 1 na filozofskom fakultetu najmanje je filozofa, pročitaj odgovor ZA OAFA.

  • laptopxp 30.04.2009.

    ZA OAFA - i kad su se bunili matematičari na PMF, po tebi su nepotrebni, a u ovom trenutku na birou za zapošljavanje nema nijednog profesora, nastavnika ili inžinjera matematike. I zašto ti misliš da su nepotrebni profesori, psiholozi, pedagozi, to su sve zvanja koja se stječu na filozofskom fakultetu. A gdje bi ti studirao engleski, njemački, francuski, talijanski i da sad ne nabrajam sve jezika svijeta. Sve ti se to uči na Filozofskom fakultetu, zato ne komentiraj ono o čemu nemaš pojma.

  • laptopxp 30.04.2009.

    OAF na PMF ako npr. studiraš matematiku, na kraju zimskog semestra imaš u 15 dana prvo dva roka za kolokvij, pa onda dva roka za polaganje ispita. Ako u tih petnaest dana ne položiš ispit iz boli kojieg od pet do šest kolegija (toliko ih je najčešće u svakom semestru) nemaš više rokova, nego slijedeče studijske godine ponovo upisuješ taj kolegij. Ako u ljetnom semestru imaš neki kollegij koji ti se veže na nepoloženi, ne mošeš ga upisati nego opet tek iduće studijske godine, kad položiš ovaj nepoloženi iz zimskog semestra. Ni jedan fakultet osim PMF-a nema takove rokove. Zbog toga su PMF-ovci već nekoliko puta prosvjedovali i tražili da ih se izjednačiu s ostalim fakultetima, ali za sada ništa od toga. A matematičara na burzama nema, valja ihje malo zbog težine faksa i još gorih uvjeta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare