Bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca (52) zatekli smo danas na recepciji njegova hotela u Starigradu kraj Zadra.
Dočekao nas je u kratkim hlačama i plavoj polo majici s natpisom “Hotel Barba”. Nije želio davati izjave niti se fotografirati. U ponedjeljak nije došao na sud, gdje je trebao svjedočiti u procesu Ivi Sanaderu za Ina-MOL. Ispričao se sudu i obavijestio ga da ima gužvu u hotelu te da mu manjka radnika, pa ne može doći u Zagreb.
Kad smo došli u hotel, Polančec je uz pomoć dviju djelatnica hotela pokušavao napumpati madrac na napuhivanje koristeći nožnu pumpu. Kratko nam je rekao kako se žuri u Zadar u kupnju potrepština za hotel.
Hotel Barba nalazi se tek nekoliko desetaka metara od mora. Ima 18 soba, a Polančec ga je prije tri godine uzeo u zakup na deset godina od firme Tvin iz Koprivnice. Hotel je ranije godinama bio odmaralište za njihove radnike. U hotel, kako doznajemo, najviše dolaze grupe gostiju koje bukiraju polupansion, pa je kuhinja nakon doručka već u pripremama za kuhanje večere. Česti gosti su i obožavatelji serije filmova o indijanskom poglavici Winnetouu.
Naime, od 1963. do 1968. nedaleko od Starigrada Paklenice snimani su filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice, nastali prema romanima Karla Maya. Ljubitelji Winnetoua zbog toga i danas dolaze u Paklenicu. Hotel Barba ne odiše luksuzom, ali sve je uredno i čisto. Maksimalan broj gostiju koji mogu primiti je 40. Na stranici booking.com dvokrevetnu sobu u ovom hotelu u srpnju možete bukirati po cijeni od 553 kune za noć, s uključenim doručkom, a to je akcijska cijena od početne, koja iznosi 680 kuna. Najveću ocjenu ima osoblje (9,6), a najmanju doručak (8,9).
Ovaj hotel je 50 kilometara udaljen od zadarske zračne luke, a manje od dva kilometra od njega nalazi se ulaz u Nacionalni park Paklenica. Polančecov hotel, kako doznajemo, ima odličnu sezonu. Većinom je popunjen grupama turista koje su se davno prije najavile i bukirale smještaj, a većinom ga plaćaju na rate. Hotel ima dvije zvjezdice i pogleda na more. Restoran nije a la carte nego se jela spremaju samo za goste ili za unaprijed najavljene grupe. Nedostaje im radnika, a nakon nekoliko pokušaja ovih bi im dana trebale doći dvije domaće radnice kao ispomoć u špici sezone.