To je to što me zanima!

Pogledajte koje će se lektire pojaviti na državnoj maturi: Nema nijedne književnice

Dok su protekle godine na tom popisu bila osmorica autora, popis djela za esej iduće godine čine šestorica književnika. Nema više Dostojevskog koji je namučio tisuće maturanata
Vidi originalni članak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je popis djela za esej na državnoj maturi iz Hrvatskog jezika za 2025. godinu. Dok je protekle godine na tom popisu bila osmorica autora, popis djela za esej iduće godine čine šestorica domaćih i stranih književnika. To su:

VELIKE PROMJENE OD 2025. Za hrvatski 30 %, a matematiku 25 posto: Uvode se novi pragovi prolaznosti na državnoj maturi

1. Franz Kafka – Preobražaj
2. Silvije Strahimir Kranjčević – izbor iz poezije
3. Ranko Marinković – Kiklop
4. Antun Gustav Matoš – izbor iz novela (Cvijet sa raskršća, Camao, Kip domovine leta 188*)
5. Sofoklo – Antigona
6. August Šenoa – Prijan Lovro

ŠTO ČEKA OSMAŠE I MATURANTE Hoće li nacionalni ispiti biti uvjet za upis srednje škole? O tome će odlučiti ministarstvo

Vrlo je uočljivo da na popisu nema niti jedne jedine književnice, kao što ih nije bilo ni lani, ni godinu prije, čak ni za esej 2021., kad je na popisu bilo čak 14 djela. Nakon prošlogodišnjeg potopa s Dostojevskim, ova generacija maturanata treba pripremiti kraća djela. Od lani se esej piše po novim pravilima, što je vjerojatno lani bilo i dio uzroka za ogroman broj maturanata koji su pali esej.

Jedna razina, minimalni prag 30 posto

Kao i prošle godine, državna matura iz Hrvatskog jezika piše se na jednoj razini. Prvi dio Hrvatskog jezika, test i sažetak, koji se polaže 16. lipnja. Dan kasnije, 17. lipnja, piše se esej iz Hrvatskog. Na oba djela i ove se godine određuje zaseban minimalni prag, odnosno pozitivna ocjena iz eseja uvjet je za prolazak ispita. Kako je NCVVO objavio u ponedjeljak, ova državna matura prvi put imat će standardizirane pragove prolaznosti za sve predmete. Za prolaz iz hrvatskog potrebno je riješiti 30 posto testa, te imati pozitivnu ocjenu iz eseja. 

A HIMNA? Nova školska godina, stari problemi: Nastavnika nema, mladi ne čitaju, svi žele petice...

Razumijevanje i 400 riječi

Maturant u eseju iznosi svoje znanje i spoznaje o književnim djelima na temelju teorije književnosti i povijesti književnosti. Kroz esej, koji mora imati najmanje 440 riječi, maturanti moraju pokazati razumijevanje književnih djela s popisa i to slijedeći zadane smjernice.

– Na državnoj maturi 2024./2025. piše se interpretacijski školski esej. U interpretacijskom eseju pristupnik iznosi svoje spoznaje o književnosti i pokazuje razumijevanje književnih djela u cjelini tako da na polazno pitanje odgovara središnjom tvrdnjom koju argumentira na temelju analize zadanoga ulomka i na temelju poznavanja svih sastavnica djela u cjelini - piše u ispitnom katalogu iz Hrvatskog za maturu u 2025.

TEST Da vas vidimo, znalci! Biste li znali odgovoriti na ova pitanja s državne mature? Počinje 2. krug

Bodovanje eseja ostaje isto kao protekle godine - esej se boduje s najviše 15 bodova, ali se taj broj množi s dva pa je maksimalni broj bodova na eseju 30. Ocjenjivači boduju pet sastavnica: središnju tvrdnju, argumentaciju, povezanost teksta, upotrebu rječnika i pravopisnu i gramatičku točnost.

ČUDO JEDNO Djevojka za petice: Riječanka (18) pisala osam predmeta na maturi, sve položila s odličnim

Maturanti, pazite na rukopis

Ispitnim katalogom propisane su i situacije u kojima se esej neće vrednovati. Do toga dolazi ako pristupnik nije odgovorio na zadane smjernice. Da bi se školski esej vrednovao, pristupnik mora ostvariti barem jedan bod u sastavnici središnja tvrdnja. Esej se ne vrednuje ni ako nema dovoljan broj riječi, s time da je dopušteno je odstupanje 10 posto od donje granice zadanoga broja riječi. Ocjenjivači neće bodovati esej i kada je on napisan potpuno nečitkim rukopisom te ako je esej napisan velikim tiskanim slovima.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Princezaodsvemira 01.10.2024.

    strašno.. divna dijela za klince u pubertetu koja ne razumiju ni naslov...

  • PLAVOOKO_1 01.10.2024.

    Odličan izbor! Kiklop je možda maaaaloo dosadan, ostala djela su ok.

Komentiraj...
Vidi sve komentare