To je to što me zanima!

Poduzetnik utrku za Pantovčak je započeo u Sjevernoj Americi: 'Želim čuti glas svakog Hrvata'

Želim poslati poruku svim našim iseljenicima: vaše ideje i ulaganja su dobrodošla, a kao predsjednik ću raditi na stvaranju uvjeta koji će vam omogućiti da planove ostvarite u Hrvatskoj, rekao je Tokić Kartelo
Vidi originalni članak

Odabrao sam Sjevernu Ameriku kao prvi korak u mojoj predsjedničkoj kampanji jer su Hrvati u Kanadi i SAD-u važan dio naše dijaspore. Osmi mjesec je vrijeme kada su mnogi u Hrvatskoj na odmoru, pa sam iskoristio tu priliku da se posvetim našim iseljenicima. Moje putovanje nije motivirano skupljanjem glasova ili donacija, već željom da čujem njihove priče i razumijem razloge njihovog iseljavanja. To će mi pomoći da, kad postanem predsjednik, radim na smanjenju iseljavanja i stvaranju uvjeta za povratak naših ljudi, rekao je poduzetnik Niko Tokić Kartelo, koji je ušao u utrku za Pantovčak. 

U kampanju je krenuo vrlo aktivno, a kako mu je demografija ključna u programu, odlučio je posjetiti i Hrvate izvan domovine. 

- Hrvatski iseljenici su mi prenijeli mnoge vrijedne uvide. Stariji iseljenici istaknuli su političke prilike kao razlog svog odlaska, dok su mlađi naglašavali korupciju i nedostatak prilika za prepoznavanje njihovih ideja kao glavne motive. Reakcije na moj posjet bile su izuzetno pozitivne, budući da su me mnogi dočekali s oduševljenjem i podrškom, osjećajući se konačno priznatima i uključenima u razgovor o budućnosti Hrvatske - rekao je Tokić Kartelo. 

Obišao je Toronto, Vancouver, Los Angeles, Chicago, a u planu je i New York.

- Ključne poruke koje sam čuo bile su o važnosti borbe protiv korupcije, stvaranja transparentne i poštene poslovne klime te pružanja prilika mladima. Mnogi su me savjetovali da se fokusiram na olakšavanje administrativnih procesa kako bi se osiguralo povoljnije okruženje za poslovanje i ulaganja. Također, istaknuli su problem koji ponekad imaju djeca naših iseljenika kod dobivanja hrvatskih dokumenata - rekao je Tokić Kartelo. 

Dodao je kako iseljenici imaju velike probleme s administracijom. 

- Nažalost, postoje slučajevi gdje su djeca odbijena za prijem u hrvatsko državljanstvo iako njihovi roditelji imaju državljanstvo. To je nešto što moramo hitno riješiti kako bismo zadržali povezanost s našim ljudima diljem svijeta. Administracija mora biti jednostavna, brza i učinkovita, uz digitalizirane usluge na jednom mjestu. Na kraju, mnogi naši iseljenici izrazili su želju da se vrate u domovinu, ali samo pod uvjetom da i Hrvatska to želi i pokazuje konkretnu spremnost za njihov povratak. Za uspješnu povratnu integraciju, kao i za ljubav, potrebno je dvoje - rekao je Tokić Kartelo. 

NIKO TOKIĆ KARTELO Poznati zagrebački poduzetnik ulazi u utrku za Pantovčak: 'Sad je vrijeme služiti našoj zemlji...'

Naglasio je kako mu je cilj "poticati izvoz, privući kvalitetne investicije i osigurati da svaka investicija doprinese stvaranju održivih radnih mjesta i povećanju standarda naših građana"

- Gospodarska diplomacija bit će ključni dio mog programa, ne samo u odnosu na Kanadu i SAD, već i prema svim zemljama gdje žive Hrvati. Želim poslati jasnu poruku našim iseljenicima širom svijeta: vaše ideje i ulaganja su dobrodošla, a kao predsjednik ću raditi na stvaranju uvjeta koji će vam omogućiti da svoje planove ostvarite u Hrvatskoj. Posebno ću se zalagati za investicije koje otvaraju nova radna mjesta, posebno u sektorima koji su nedovoljno razvijeni ili nepostojeći u Hrvatskoj - rekao je Tokić Kartelo te odmah nastavio:

- Takve investicije neće ugroziti postojeća radna mjesta, već će doprinijeti diversifikaciji gospodarstva i stvaranju novih prilika. Na novootvorenim radnim mjestima osigurat ćemo primanja koja su primjerena životu dostojnog čovjeka, čime ćemo raditi na sprječavanju daljnjeg masovnog iseljavanja. Na taj način, Hrvatska može postati mjesto gdje naši iseljenici žele ulagati, raditi i živjeti - dodao je Tokić Kartelo. 

Kampanju će nastaviti u Hrvatsku, ali u planu su mu posjete i u susjednim zemljama. 

- Nastavljam kampanju u Hrvatskoj, gdje ću se fokusirati na razgovore s građanima o ključnim pitanjima za budućnost naše zemlje. Osim toga, planiram posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Irsku i druge europske zemlje u kojima živi veliki broj Hrvata. Želim čuti njihove priče i ideje, te ih pozvati da razmisle o ulaganjima i povratku u domovinu. Zaključak je da su za politiku iseljavanja i useljavanja isključivo krive politike koje poznajemo posljednjih 30 godina. Povjerenje u političare je izgubljeno, posebno među mladima. Za stvarne promjene potrebna su nova lica i nove politike koje će vratiti povjerenje birača. Moramo zadiviti građane konkretnim djelima, a ne praznim obećanjima, kako bi povratili vjeru u politički sustav - zaključio je Tokić Kartelo. 

Idi na 24sata

Komentari 127

  • smedo2024 04.09.2024.

    Zašto ovaj obećava nešto što nije u domeni predsjednika.

  • DENDEERI 03.09.2024.

    mutibarić neka bude tamo di jeste on nije u hrvatsku uložio nista osim sramote...ukinite dvojne putovnice jer su to putovnice za krimo0'ćčšpse i parazite

  • ursuss 01.09.2024.

    te "rvatine" i ne znaju gdje je Hrvatska..pa neka tamo i nadalje ostanu...a oni koji žive u RH i plaćaju porez NJIH treba pitati

Komentiraj...
Vidi sve komentare