Bobičasto voće nevjerojatno je vrijedna skupina plodova koja donosi mnoge dobrobiti za ljudsko zdravlje. Ovi mali plodovi bogati su hranjivim tvarima, antioksidansima i vlaknima, što ih čini izvrsnim dodatkom našoj prehrani, a redovita konzumacija bobičastog voća može pomoći i u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti ili određenih oblika raka. Sve benefite ovog voća prepoznao je i naš sugovornik Zdravko Ivančan, koji u Podravini na obiteljskom gospodarstvu ekološki uzgaja razne bobice.
Sve je počeo pradjed
Obiteljsko gospodarstvo ove podravske obitelji počeli su Zdravkov pradjed i roditelji, a onda je posao preuzeo naš sugovornik. Danas Zdravko sa suprugom uzgaja i proizvodi cijelu paletu bobičastog voća - od jagoda, malina i kupina pa sve do ribiza, ogrozda, joste i aronije.
- Nakon što sam završio Agronomski fakultet, mogao sam nastaviti znanstvenu karijeru na fakultetu. Međutim, kod mene je presudila ljubav prema rodnom kraju te proizvodnji domaće i zdrave hrane. Kad nešto radiš s ljubavlju i iz tog rada još vidiš i dobre rezultate, onda je to neprocjenjivo - kaže nam Zdravko na početku.
Kad je 2004. odlučio da će početi uzgoj bobičastog voća, znao je, kaže nam, da će se voćarstvom baviti isključivo na ekološki način.
- U Podravini su poljoprivredne površine mnogo manje u odnosu na ostatak Hrvatske. Osim toga, htio sam proizvoditi puno dohodovnije kulture od standardnih ratarskih kultura i izbjeći stočarstvo, koje inače prevladava u našem kraju. Također, želja mi je bila proizvoditi zdravo i kvalitetno jer u današnje vrijeme sve je više konvencionalnih proizvoda koji se proizvode na industrijski način, a koji su puni gnojiva i štetnog prskanja - dodaje naš sugovornik.
Radni dan od jutra do mraka
Na obiteljskom gospodarstvu trenutno imaju pet stalno zaposlenih i pet sezonskih radnika, a dugoročno planiraju proširiti proizvodnju bobičastog voća na gotovo cijelu godinu i zaposliti još stalnih i sezonskih radnika.
- Naš radni dan počinje ustajanjem u 6 sati, kad sa suprugom uz kavu planiramo i dogovaramo radove za tekući dan. Nakon toga s radnicima odlazimo u polje te uz rad pratimo i stanje nasada. Popodne slijedi pakiranje i otprema ubranog voća. Uglavnom, cijeli dan vezan je za rad u prirodi i cilj nam je živjeti što više u skladu s prirodom - kaže Zdravko.
S obzirom na to da se bavi isključivo ekološkom proizvodnjom, koja je puno zahtjevnija od konvencionalne, radni dan koji počne rano ujutro ponekad završava i kasno navečer.
- Ekološka proizvodnja zapravo je prilično zahtjevna jer traži dobro poznavanje svake sorte i vrste te kao takvoj treba pristupiti na specifičan način s prirodnim gnojivima i zaštitnim sredstvima. Ekološka poljoprivreda zapravo je ista kao biodinamička, ali samo ako se na takav način pristupa proizvodnji. Mi u ekološkoj proizvodnji primjenjujemo već sad većinu dobrih biodinamičkih praksi proizvodnje - pojašnjava naš sugovornik i dodaje da svoje proizvode plasiraju u trgovačke lance, a rado ih prezentiraju i na ekološkim sajmovima.
'Najkvalitetnija vitaminska bomba'
Zdravkovi nasadi bobičastog voća prostiru se na 20 hektara, a godišnje ih proizvede oko 50 tona. No ribiz je među nasadima ove obitelji sigurno, slaže se i naš sugovornik, najkvalitetnije bobičasto voće.
- To je prava vitaminska bomba. Prepun je antioksidansa, minerala, vitamina B, a među voćem je najbogatiji vitaminom C. Prema napravljenim studijama, ribiz ima od 25 do 30 puta veću koncentraciju vitamina C u odnosu na limun. Osim toga može se prerađivati u pekmeze i sokove a da proizvodi ne gube ta svojstva. No ono što ga čini superiornim voćem je to što ga možete i zamrzavati - kaže nam ponosno Zdravko.
Uz dobru rezidbu i obradu te uravnoteženu gnojidbu voćnjaka nije teško proizvoditi ribiz, ali to ipak zahtijeva, dodaje Zdravko, mnogo rada i znanja.
- U poslu nas veseli redovito javljanje zadovoljnih kupaca naših proizvoda i svake godine traže od nas još više, što je dokaz da smo odabrali dobar put proizvodnje. Uložili smo u nove nasade i plastenike, uveli smo novi sortiment voća koje treba što manje prskati i sorte koje su otporne na većinu štetnika, a poglavito bolesti. Imamo zaokružen ciklus proizvodnje te proizvode isti dan beremo, hladimo, pakiramo i dostavljamo hladnjačama do svojih kupaca. Od polja do stola gotovo isti dan - kaže na kraju Zdravko Ivančan, koji je svoj ribiz prijavio na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kaufland Hrvatska.
Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.
Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.