Ove je godine urod bio odličan. Prošle godine bilo je 300 komada a ove 500. Što je kivi stariji, više rađa, rekao nam je Berislav Čegelj iz zagrebačkog naselja Gračani. On već 10 godina u vrtu svoje kuće uzgaja kivi, voće koje se iz južne Kine preselilo na Novi Zeland a potom i u Europu.
- Kivi smo donijeli od prijatelja u dolini Neretve. Imamo dvije muške i jedno stalno muškog kivija. Neki kažu da je moguće uzgajati kivi s tri ženske i jednom stabljikom muškog kivija - pojašnjava Berislav. No, kako kivi uspijeva u Zagrebu, gdje je klima bitno drugačija nego u dolini Neretve?
- Postoje sorte koje podnose i niže temperature. Ove moje izdrže na mahove i temperature do minus 15 stupnjeva Celzijevih. Jasno, ne bi izdržali da je cijelo vrijeme tako niska temperatura. No, u prilog nam idu i blage zime - pojasnio je Berislav. Agronomi su mu rekli, dodaje, da i nije čudno što je uspio uzgojiti kivi u Zagrebu.
- Bitno je zaštiti ga od sjevera, pa smo ga mi smjestili s južne strane. Razlika u temperaturi sa sjeverne strane kuće i južne zna biti i do pet stupnjeva Celzijevih.Ljeti ga treba mnogo zalijevati. Inače ga ne špricamo - kazuje Berislav. Ovogodišnju berbu već su smjestili u podrum. Ondje će biti do Božića. Tada ga Berislav dijeli svojim prijateljima. Dodaje da što je kivi kod njega stariji, daje više plodova.