To je to što me zanima!

Pobjednik izbora u Austriji: Uzor mu je Orban, prijatelj je Rusije, sprema tjeralicu za covid stožer

Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je pobijedila na EU izborima. FPÖ je osvojio tri dodatna mandata i poslat će šest zastupnika u novi Europski parlament
Vidi originalni članak

Krajnje desno orijentirana Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), koja je kritična prema Europskoj uniji, potvrđena je kao pobjednik na izborima za Europski parlament u toj zemlji s 25,4 posto glasova.

Prema konačnim rezultatima, koji su objavljeni nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi poslani poštom, konzervativna Narodna stranka (OVP), stranka austrijskog kancelara, bila je na drugom mjestu s 24,5 posto.

Socijaldemokratska stranka (SPO) dobila je 23,2 posto glasova.

DESNI UTJECAJ NA EUROPSKU POLITIKU Europska krajnja desnica činit će skoro četvrtinu EU parlamenta

Zeleni, koji zajedno s OVP-om upravljaju Austrijom, u nedjelju su dobili oko 11,1 posto, dok je liberalni NEOS dobio 10,1 posto.

U nedjelju je FPÖ po prvi put osvojio najviše glasova na izborima u Austriji. Ovi izbori su se smatrali kao test za austrijske parlamentarne izbore koji su na jesen. FPÖ je osvojio tri dodatna mandata i poslat će šest zastupnika u novi Europski parlament. 

Klub zastupnika OVP-a izgubio je dva mandata i ubuduće će biti zastupljen sa samo pet zastupnika, a toliko će imati i SPO. Zeleni i NEOS osigurali su po dva mandata.

Tko je Herbert Kickl?

Ukupno 6,37 milijuna ljudi u Austriji imalo je pravo glasa na izborima za Europski parlament, a izlaznost je bila 56,3 posto. 

Na čelu FPÖ-a je Herbert Kickl (56). Druge stranke ga optužuju kako su on i stranka produžena ruka Rusije u Austriji te su ih prozivali za špijunski skandal. POLITICO je pisao kako se ranije Kickl, uvjeren u svoju pobjedu, nazivao "budućim Volkskanzlerom", odnosno narodnim kancelarom, izrazom koji je prvi put dobio Hitler 1933. godine. Kickl je tada rekao i da je kancelar Karl Nehammer "hodajući mrtvac". Rekao je i da sprema  "tjeralicu" za ministre odgovorne za zdravstvenu politiku tijekom covid pandemije.

REZULTATI EU IZBORA Trijumf desnice: Macron morao raspisati izbore, Scholz imao tešku noć, FPÖ prvi u Austriji

Kickl kao svoj uzor vidi Viktora Orbana i Mađarsku, a njegova je stranka u međuvremenu rekla kako se protive potpori Ukrajine. Kickl je obećao iskoristiti veto Austrije kako bi blokirao europsko financiranje Ukrajine, njezino pristupanje Europskoj uniji, kao i "štetne" sankcije protiv Rusije.

POLITICO piše kako je stanje u Austriji teško, gospodarstvo je slabo, a budućnost zemlje mračna i neizvjesna te da je pobjeda krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima itekako moguća. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • PRAVDA_9 11.06.2024.

    Konačno neke dobre vijesti-na robiju plandemičare..

  • Reali$t 11.06.2024.

    Čovjek čim je na strani razuma je odma etiketiran kao da je na strani putina… zanimljivo

  • Gibbs55 11.06.2024.

    Zanimljivo je da je u Republici Hrvatskoj tijekom COVID ludila nastradalo više građanki i građana iste više nego što je pobijeno za vrijeme Domovinskoga rata od strane četnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare