To je to što me zanima!

Plenković u UN-u: 'Sve članice imaju pravo birati svoj put, ne smiju ovisiti o dozvoli susjeda!'

Plenković je rekao u petak da Hrvatska ima čvrsto uvjerenje da "svaka nacija ima pravo na samoodređenje i zaštitu prema Povelji UN-a"
Vidi originalni članak

Sve članice Ujedinjenih naroda imaju pravo same birati svoj put i ne ovisiti o dozvoli susjeda, rekao je u petak premijer Andrej Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a, dok se nastavljaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku. 

Plenković je rekao u petak da Hrvatska ima čvrsto uvjerenje da "svaka nacija ima pravo na samoodređenje i zaštitu prema Povelji UN-a". Kao zemlja koja je prošla rat i poslijeratni oporavak, "Hrvatska iz prve ruke razumije vrijednost mira, sigurnosti i međunarodne solidarnosti", rekao je premijer, dodavši da se još traga za 1792 nestalih u Domovinskom ratu. 

ČEKA SE SENAT Premijer Plenković u SAD-u: 'Očekujemo skoro ukidanje dvostrukog oporezivanja' U TRI ĆOŠKA... Andrej Plenković HDZ-ove skandale i afere neće moći pospremati pod tepih

Dok svijet potresa sve više kriza i ratova, Plenković ističe da članice UN-a imaju pravo same birati svoj put. 

- Sve članice UN-a imaju pravo biti neovisne i njihovi narodi moraju biti slobodni sami birati svoj put. Ne smiju ovisiti o dozvoli susjeda niti ih se smije ostaviti same da podlegnu vojnoj agresiji susjeda - rekao je Plenković. 

Premijer je dodao da Hrvatska ostaje predana potpori Ukrajini pošto se "brutalna ruska agresija nastavlja već treću godinu, gazeći sva načela međunarodnog prava". Pozvao je i na "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje preostalih taoca" u Gazi i pozvao Izrael i Hamas na pregovore o okončanju rata. 

No istovremeno je upozorio da ratovi u Ukrajini i Gazi "zasjenjuju veliku humanitarnu i civilnu katastrofu koja se odvija u Sudanu" i pozvao lidere da se Afriku "ne ostavlja po strani". 

ODRŽAO GOVOR Plenković pred vijećnicima L.A.-a: Gotovo da nema hrvatske obitelji bez nekog u SAD-u! PISMO UPUTIO JOŠ 9. RUJNA Milanović je pozvao Plenkovića na razgovor: 'Hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju...'

Osvrnuo se na jugoistok Europe i rekao da je Hrvatska primjer uspješne integracije u Europsku uniju i NATO te da to daje "autoritet" najmlađoj članici Unije u "zalaganju za mir, stabilnost i europske težnje susjeda". Naglasio je da je Hrvatskoj "od posebnog značaja stabilnost Bosne i Hercegovine" koja je moguća, ističe, punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda u susjednoj zemlji. 

U dijelu obraćanja osvrnuo se na borbu protiv klimatskih promjena i poručio da "nije slučajno" što je Hrvatska dobila portfelj za Mediteran u novoj Europskoj komisiji jer se očekuje da će upravo Mediteran biti teško pogođen klimatskim promjenama. 

Podsjetio je da je Hrvatska na visokom 8. mjestu od 193 članice UN-a u provedbi ciljeva održivog razvoja.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • argh1 27.09.2024.

    Upravo tako, neće rusija i putler određivati Ukrajini hoće li u nato i eu ili neće. Sve ispravno rečeno.

  • Hrvatska na strani pravde 27.09.2024.

    Onaj koji nesmije imati vlastito mišljenje o vanjskoj politici, Vonderlajnica ga drži za uzicu kao da je pudlica, a ne premijer jedne banana države.

  • zapopizdit 27.09.2024.

    Plenković u UN-u: 'Sve članice imaju pravo birati svoj put, ne smiju ovisiti o dozvoli susjeda!' Hebote, pa i Rusija je članica UN-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare