To je to što me zanima!

Plenković o podizanju kreditnog rejtinga: To je pozitivan signal, može doći do smanjenja kamata

''To je sjajan uspjeh i lovimo korak za onim zemljama koje su u EU ušle desetak godina prije nas'', istaknuo je premijer govoreći o rastu kreditnog rejtinga Hrvatske
Vidi originalni članak

Nakona sastanka parlamentarne većine održava se sjednica Vlade, a uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Plenković se prvo osvrnu na podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske. Zahvalio je ministrima i svima koji su su svojim radom sudjelovali u tom postignuću.

UŽIVO:

- Agencije za kreditni rejting su potpuno neovisne i s velikom distancom prema onima koje ocjenjuju. Posebno je važno što je ova razina rejtinga pozitivan signal investitorima i poruka hrvatskom gospodarstvu - rekao je Plenković, pojašnjavajući da bi ovo moglo dovesti i do nižih kamata za građane jer ako država daje jeftinije kamate, davat će i banke.

- Ono što je posebno važno je što smo ovaj skok napravili u razdoblju koje je puno kraće nego što je napravila bilo koja država. To je ta posebna kvaliteta Hrvatske zahvaljujući reformama koje smo poduzimali - rekao je Plenković.

POMOĆ MLADIMA Plenković: Blizu smo konačne verzije poreza na nekretnine

- To je sjajan uspjeh i lovimo korak za onim zemljama koje su u EU ušle desetak godina prije nas - dodao je Plenković.

Spomenuo je i otvorenje druge cijevi tunela Učka. Stara cijev tunela bit će, kaže premijer, u potpunosti obnovljena, a najavljeno je i 10-ak novih kilometara autoceste i dva nova viadukta čime će u potpunosti biti gotov projekt Istarskog ipsilona.

- Projekata je napretek i mislim da ćemo do kraja ovog desetljeća većinu tih projekta kad je u pitanju cestovna infrastruktura i završiti - rekao je Plenković.

SVEČANO OTVARANJE Svečano otvorili drugu cijev tunela Učka, Plenković: Velik je ovo dan za cijelu Hrvatsku

Govorio je i o četvrtoj seriji izdavanja trezorskih zapisa. Oko 13.000 građana kupilo je trezorske zapise, a premijer kaže kako je i ovo izdanje bilo uspješno. Ponavlja i kako je ovo signal povjerenja koje građani imaju prema državi i tržištima kapitala.

Plenković je iskoristio prigodu i da čestita Dubravki Šuici na novom zadatku kao povjerenice Europske komisije za Mediteran.

NEVJEROJATNO SPRETNA Nedodirljiva i najbolje plaćena: Čime je to Šuica zaslužila još jedan mandat u Bruxellesu?

“Izrazito važan novi resor u EK-u, dobit će i svoju novu opću upravu. Zadržala je i nadležnost za pitanja demogradije. Ovo je sjajan portfelj i za nju i za Hrvatsku, prigoda da svojim angažmanom fokusira pažnju EU-a na Sredozemlje. Mediteran je itekako važan i za turizam i bioraznolikost i promet i pitanja globalnog zatopljenja - rekao je Plenković, čestitajući Šuici na novom zadatku.

Sljedeći tjedan premijer putuje u SAD i zbog toga se ovaj tjedan održavaju dvije sjednice Vlade.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bajumbadum 17.09.2024.

    Može…al ne bu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare