To je to što me zanima!

Plenković: 'Intervenirat ćemo u cijene goriva ako bude potrebe'

Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju, rekao je
Vidi originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka.

Portali u četvrtak donose da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva poskupjeti za 90 lipa po litri, a benzin za oko 70 lipa po litri.

"Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane", rekao je premijer koji je danas u posjetu Osječko-baranjskoj županiji.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Šefica DORH-a kaže da ju svi pritišću, osim Plenkovića. To je logično, ali i duboko pogrešno

Upitan jesu li "ne meniju" trošarine, rekao je da su trošarine i marže dva elementa u kojima vlada može intervenirati.

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,86 kuna što je tri lipe više nego u ponedjeljak kada je stajala 13,83 kune, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

Hinin sugovornik iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za idući tjedan teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Europske unije prema Rusiji, jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.

POSLJEDICE EMBARGA? Novi veliki udar na džepove građana: Cijene goriva od idućeg tjedna dramatično rastu

Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi moglo dogoditi, treba pitati njih, kaže on. Dodaje kako Hrvatsku zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije, jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem.

Trgovci i opskrbljivači koje smo kontaktirali nisu pak željeli govoriti o cijenama, tako da će se nove cijene uobičajeno znati u ponoć s ponedjeljka na utorak.

 

(Hina) xduk

Idi na 24sata

Komentari 222

  • Luna777 02.06.2022.

    Koliko god mi je Orban nesimpatičan, toliko s dtuge strane brine o narodu i ne podliježe ucjenama EU-a niti mijenja svoju valutu. Zamrznuo je cijene goriva i živežnih namirnica. Plenky boj, što se čeka, potreba za time je prošla prije tri mjeseca.

  • Privatnik 02.06.2022.

    A joj, pa nema potrebe! Ne treba. Sve je u redu. Možemo mi platiti i 25 kn litru, nema frke. Ma stavite i 30! Vidjet ćete da se i tada budemo vozili što znaći, u pravu ste. Uvijek se nekako snalazimo. Mi smo prilagodljiv narod. Možete kako hoćete a očigledno i do kada hoćete jer nema više onih koji bi vam stali na kraj. Ono malo što ih je bilo, napustili su Hrvatsku a oni koji nisu, pred mirovinom su. Neće ni oni dugo jer rade do 70te a neće od te mirovine tako pogrbljeni i bolesni dugo ni živjeti. Sve ok! Samo vi uživajte i dalje u plodovima našeg rada! Možemo mi jesti i iz kontejnera i skupljati flaše umjesto plaće. Hodajte i dalje po ručkovima i domjencima i vozikajte se u limuzinama. Platit ćemo vam i najam stanova da vam ne uleti nedo bog kakva ovrha. Možemo mi i to plaćati. Živite laganini do, krvlju i znojem zaslužene mirovine koja je kao naše tri plaće. Neka! Trnovit put ste prošli. Treba znati živjeti kad ti svaki mjesec sjedne na karticu 20ak tisuća Kuna! Nije to lako!  Nije! Hrabro, nema kaj! Mene bi herc uhvatio! Da, sjedne i tako nama ali mi imamo ispred cifre crticu, da nas lakše grupirate. Dobro ste se sjetili, svaka čast! Niš se vi ne sekirajte i ne pomažite nam, molim vas! Vidite da mi sve to možemo! E, da! Čuvajte svoje dragocjenosti i ne bacajte bisere pred svinje! 🐷

  • axell 02.06.2022.

    tako i treba kad gurate nos di mu nije mjesto, ameri zakuhali, hrvati umislili da su neka sila. sad galamite slava ukrajini dok je auto u garazi

Komentiraj...
Vidi sve komentare