To je to što me zanima!

Pino zvoni još od pete godine: 'Biti zvonar znači biti umjetnik'

Josipu Krulčiću Pinu, kako ga mještani zovu od milja, zvonjava je u genima. I pokojna majka mu je bila zvonarica, a on se tim poslom bavi još od pete godine
Vidi originalni članak

Zvonar znači biti umjetnik. Zvonjenje izlazi iz srca. To je neopisiva ljubav i velika čast. Mamma mia, puno je tu uspomena, kaže nam samozatajni zvonar Josip Krulčić (67) iz malog istarskog mjesta Roča.

Električno zvono je kao kupljena maneštra. Moje zvoni drugačije i to svi čuju i osjete, kaže Josip

Pinu, kako ga mještani zovu od milja, zvonjava je u genima. I pokojna majka mu je bila zvonarica, a on se tim poslom bavi još od pete godine s povremenim prekidima zbog školovanja. 

Zvona na ročkom 26-metarskom zvoniku iz 1676. godine izlivena su u Trstu prije više od stotinu godina. Veliko zvono teži 800 kilograma, a ono za mrtve upola je lakše.

- Električno zvono je kao kupljena maneštra. Moje zvoni drugačije i to svi čuju i osjete - kaže Josip, kojeg u zvoniku zamijene supruga Eda ili sin Fredi ako ima neodgodive obaveze. Mještani tada po zvuku znaju da to ne zvoni njihov Pino.

'Ne smijem kasniti da ne zbunim ljude'

- Na zvonjenje ne smijem zakasniti. Ako bi zakasnio dulje od nekoliko minuta, tada ne bih zvonio jer bi tako zbunio ljude - tvrdi istarski zvonar.

- Ljudi još na zvuk zvona zastaju i skidaju kapu. Još kao dijete, kad bismo bili za stolom, zastajali smo s jelom i pomolili se, i to radim i danas - kaže Pino.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • guliwer 19.12.2013.

    što je pisac htio reći..? da je gospodin ostao siroće u 5 godini, da nitko ne zna potezati uže kao on ili kad on umre, suseljani neće znati kad treba u crkvu ići...??

  • zaspan 18.12.2013.

    dobro ako još išta čuje od sve te zvonjave

  • šojić 17.12.2013.

    Ako zvoni još od 5e godine i poteže zvono 800 kg on je PINO ali i SILVESTRE stalone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare