To je to što me zanima!

Peru: Znanstvenici otkrili ribu koja jede samo drvo

Riba naraste i do 70 centimetara dužine, a zbog njenih posebnih, žličastih zubi, specijalizirala se za glodanje cjepanica palih u rijeku u Alto Purusu
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici otkrili su u peruanskom dijelu amazonske džungle novu vrstu ribe koja se hrani drvetom. Radi se o oklopljenom somu, koji je razvio posebne, žličaste zube. Riba naraste i do 70 centimetara dužine, a zbog posebnih zubi, specijalizirala se za glodanje cjepanica koje padnu u rijeku. Znanstvenici su soma ulovili prošlog mjeseca u nacionalnom parku na području Alto Purusa, na sjeveroistoku Perua. Profesor zoologije na Harvardu, Paulo Petry kazao je kako su ribu pronašli na području bogatom bioraznolikostima. Dodao je da je bilo jako teško uloviti soma živog.
- Morate ih hvatati mrežama. Budući da jedu drvo, uopće ne doživljavaju normalnu udicu - rekao je Petry. Inače, domoroci ovog soma jedu otkad znaju za sebe, a ovo je prvi put da su ga ulovili živog kako bi ga proučavali.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Paravello 02.01.2011.

    Nije Plecostomus nego vrsta Panaque. Svojevremeno je Panaque nigrolineatus koštao oko 40 EUR u akvarističkim prodavnicama u Beogradu, dok je suttoni bio dosta skuplji. Meni je poznat već 20 godina.:) http://pd.bio.uci.edu/ee/dgerman/Index.html

  • istank90 15.09.2010.

    To onda nije riba, to je onda pila

  • 1Broj 15.09.2010.

    o da ..... jede ta riba i alge (poput amura ili tolstolobika) i o da.......da se uloviti na udicu i te kako........http://www.youtube.com/watch?v=P_ui-nmEmrE&feature=related.....nisu ju otkrili vec vasi \"novinari\" ne znaju kako na bolji nacin koristiti internet :P........btw ta tek otkrivena riba inace ima ime , plecostomus ili pleco od milja ;)....... http://en.wikipedia.org/wiki/Plecostomus.......sve pise ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare