To je to što me zanima!

Peking najavio vojne vježbe s Moskvom krajem mjeseca

Dvoje saveznika će uputiti svoje pomorske flote u zajedničku pomorsku patrolu, a Kina će također sudjelovati u ruskoj strateškoj vojnoj vježbi "Ocean-24", dodaje se u priopćenju
Vidi originalni članak

Kina je u ponedjeljak najavila zajedničke vojne vježbe s Rusijom krajem mjeseca, što je znak jačanja veza između dvije zemlje, a zbog čega je Peking zaradio optužbu NATO-a da je "pomagač" Moskve u ratu u Ukrajini. Pomorske i zračne snage sudjelovat će u vježbama "North-Joint 2024" u zraku i oko Japanskog i Ohotskog mora, uzduž obala Rusije, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane. "Cilj zajedničke vježbe je produbiti razinu strateške suradnje između kineske i ruske vojske i zajednički osnažiti njihove kapacitete u sučeljavanju sa sigurnosnim prijetnjama", navodi ministarstvo.

Dvoje saveznika će uputiti svoje pomorske flote u zajedničku pomorsku patrolu, a Kina će također sudjelovati u ruskoj strateškoj vojnoj vježbi "Ocean-24", dodaje se u priopćenju.

Točan datum se ne navodi.

Dvije zemlje su u srpnju održale zajedničke vojne manevre u vodama i zračnom prostoru oko Zhanjianga, grada u pokrajini Guangdong na jugu Kine.

POGLEDAJTE SNIMKU Rusija provodi vojne vježbe s nuklearnim lanserima: 'Bit će toga još u bliskoj budućnosti'

Te su vježbe održane isti tjedan kada je NATO upozorio da je Kina "postala odlučujući pomagač" ruske invazije na Ukrajinu. Kina je u odgovoru upozorila NATO, predvođen SAD-om, da se suzdrži od "bilo kakvog pokušaja konfrontacije".

Rusija i Kina su posljednjih godina pojačale vojnu i gospodarsku suradnju kako bi se suprotstavile "hegemoniji Zapada", a posebice, kako tvrde, američkoj dominaciji u svjetskim poslovima.

Netom prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., dvije su zemlje objavile partnerstvo "bez granica".

Prošli mjesec je predsjednik Vladimir Putin na sastanku s kineskim premijerom Li Qiangom u Moskvi rekao da ekonomske i trgovinske veze između Rusije i Kine "daju rezultate".

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kamoćmo 09.09.2024.

    kancelar Olaf Scholz pozvao je na nove napore za uspostavu mira u Ukrajini, dodajući du se on i predsjednik Volodimir Zelenski u nedavnom razgovoru složili da je potrebna nova mirovna konferencija na kojoj bi sudjelovala i Rusija. "Vjerujem da je sada vrijeme za raspravu o tome kako doći do mira iz ovog ratnog stanja i to bržim tempom", rekao je Scholz za ZDF televiziju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare