To je to što me zanima!

Paklene vrućine u noći: U ponoć u Baškoj Vodi zabilježili čak 35 °C, za sve je kriva fenska bura!

Bura s pokojim jakim udarom stigla je i do srednje Dalmacije. Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio da će bura imati fenski učinak, a zbog toga su izdali i crveni stupanj upozorenja za obalu i otoke
Vidi originalni članak

U dijelu Dalmacije zabilježene su neuobičajeno visoke temperature u noćnim satima. Bura je imala fenski učinak jer je njezin dolazak bio praćen isušivanjem zraka i rastom temperature, piše Dalmacija Danas. Zapuhala je prvo na sjevernom Jadranu, a na Krčkom mostu najjači udari dosegli su gotovo orkanske vrijednosti. Bura s pokojim jakim udarom stigla je i do srednje Dalmacije. Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio da će bura imati fenski učinak, a zbog toga su izdali i crveni stupanj upozorenja za obalu i otoke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Baškoj Vodi izmjereno je ekstremnih 35 °C u ponoć, a Makarska, Brela i Omiš 'kuhali' su se u noći na 34 °C. Stupanj manje bilo je u Kaštel Gomilici i Solinu, kao i u Splitu. U Selcima na Braču, Čiovu i Trogiru bilo je 32 °C. 

NIJE LOŠE ZA ZNATI Zbog vrućine teško zaspete? Uz ovaj trik usnut ćete kao beba

Fenski učinak bure jasno se vidi na primjeru Žrnovnice gdje bura stiže s Mosora, piše Dalmacija Danas. Tamo je temperatura iznosila 25 stupnjeva Celzijusa kad je pao mrak, a vlaga je bila na 75 posto. Kada je zapuhala bura, temperatura je porasla na 32 stupnja Celzijusa, a vlaga pala na 41 posto.

NA HVARU JE VEĆ 30°C Vraćaju se paklene vrućine! Evo kakve su temperature za vikend

Sinoć su tako najbolje prošli mještani Niska kod Klisa s 21 stupnjem Celzijusa i Ljubitovice kod Segeta s 23 stupnja Celzijusa. Uspjeli su izbjeći buru s fenskim učinkom. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • mars7 29.07.2024.

    Vruca bura ljeti isto kao vjetar sveta ana u kaliforniji

  • TVP 29.07.2024.

    Danima jedno te isto, članci, naslovi, dramtiziranja…..

  • Ramior 29.07.2024.

    jeste osušili kosu sa fenom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare