To je to što me zanima!

Pacijenti koji predugo čekaju na dijagnozu ili terapiju HZZO će na raniji termin slati u privatnika

Novi ugovori s privatnicima trebali bi skratiti liste čekanja. Na pregled kod privatnika se pacijenti neće sami naručivati nego će im HZZO tamo nuditi termin, i bit će naručeni automatski. HZZO nam je poslao listu privatnika
Vidi originalni članak

 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je sa 15 privatnih poliklinika, jednom privatnom bolnicom, jednom privatnom ordinacijom i jednim javnim domom zdravlja ugovorio besplatne dijagnostičko-terapijske postupke za pacijente koji predugo čekaju na pregled u javnim zdravstvenim ustanovama. Ugovoreno je ukupno 46.680 postupaka, u vrijednosti tri milijuna eura, na koje će moći ići pacijenti koji dugo čekaju u javnom zdravstvu. Kako pojašnjavaju u HZZO-u, to nije isto što i suradnja s privatnim ugovorenim ustanovama, u koje pacijenti već otprije mogu ići na uputnicu, već novost, čija je svrha smanjiti liste čekanja. Pacijent se u te ustanove neće sam naručivati, kao što čini u privatnim ustanovama na koje se može i na uputnicu, već će sve ići preko sustava.

- Termine, u ustanovama prihvaćenih ponuditelja, za dodatno ugovorene dijagnostičko-terapijske postupke popunjavaju isključivo stručne službe Ministarstva zdravstva uz pomoć stručnih službi HZZO-a na osnovi podataka o dužini čekanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama i broja aktivnih narudžbi predmetnih postupaka u sustavu, napominju u HZZO-u za 24sata.

To znači da će stručne službe nazivati pacijente za koje se ustanovi da dijagnostiku odnosno terapiju čekaju dulje od rokova koje je postavilo Ministarstvo zdravstva te im ponuditi raniji termin u nekoj od novougovorenih, privatnih ustanova. Pacijent se neće tamo sam naručivati već će biti naručen, ako termin prihvati. Inače, već otprije HZZO ugovara usluge kod privatnika, i to je nešto drugo, jer se tamo pacijenti naručuju sami, i mogu otići s uputnicom na pregled.

- Na temelju provedenog natječaja za sklapanje ugovora o provođenju dijagnostičko- terapijskih postupaka radi smanjenja liste čekanja, HZZO je prihvatio ponude najpovoljnijih ponuditelja za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka. Na natječaj su se mogli javiti privatne i javne zdravstvene ustanove. Prihvaćene su ponude 15 privatnih poliklnika / specijalnih bolnica, jedne bolnice, jedne privatne ordinacije te jednog doma zdravlja. Ugovoreno je ukupno 46 680 postupaka, u iznosu oko tri milijuna eura, kaže HZZO. Na pitanje kojih je to 15 privatnih poliklinika/specijalnih bolnica, odgovaraju kako su to, redom: Poliklinika Croatia, Poliklinika Medikol, Specijalna bolnica Medico, Specijalna bolnica Primamed, Poliklinika Helena, Poliklinika prof. dr. sc. Nikša Drinković, Poliklinika dr. Ivan Drinković, Specijalna bolnica Sveta Katarina, Poliklinika medicinski centar Gorica, Poliklinika Sv. Rok MD., Poliklinika Maja i Krešimir Čavka, poliklinika Lux, Poliklinika Perić Spalato, Poliklinika Kalajžić, Poliklinika Life.

Bolnica u koju će pacijenti moći na raniji termin je Županijska specijalna bolnica Insula, Rab, privatna ordinacija je ordinacija Dolores Ghersinich - VITALIA u Poreču, a javni dom zdravlja čija je ponuda također prihvaćena je Dom zdravlja Splitsko – dalmatinske županije. 

Riječ je, dakle, o ustanovama u koje će biti preraspodijeljeni pacijenti koji dugo čekaju na neki pregled odnosno terapiju u javnom sektoru, i ne trebaju se tamo sami naručivati. 

Na natječaj HZZO-a su se mogle javiti javne i privatne zdravstvene ustanove. U HZZO-u napominju da su cijene postupaka iste za sve ugovorene zdravstvene ustanove, bez obzira je li riječ o javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama. Za pacijente su postupci besplatni. 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare