To je to što me zanima!

Pacifički čelnici naljutili Kinu, odmah su promijenili priopćenje

Forum pacifičkih otočnih zemalja uklonio je spominjanje Tajvana iz zajedničkog priopćenja nakon pritužbi Kine što je zahvat koji je Taipei osudio kao 'nepristojnu intervenciju'
Vidi originalni članak

Priopćenje samita 18 zemalja objavljeno u petak uključivalo je dio pod naslovom "Odnosi s Tajvanom/Republikom Kinom", u kojem se navodi da su "čelnici ponovno potvrdili odluku čelnika iz 1992. o odnosima s Tajvanom/Republikom Kinom".

Nakon ljutite reakcije kineskog izaslanika, priopćenje je uklonjeno s web stranice foruma iste večeri, a novi dokument objavljen je u subotu uklonjenim referencama na Tajvan.

Kina kaže da je Tajvan jedna od njezinih pokrajina koja nema pravo na međudržavne odnose, što je pozicija koju ovaj demokratski otok oštro osporava.

Od članova foruma, tri imaju diplomatske veze s Tajvanom, dok 15 priznaje Kinu, glavnog financijera infrastrukture zemljama pacifičkih otoka, gdje Peking nastoji povećati svoju sigurnosnu prisutnost.

PEKING SVOJATA CIJELO PODRUČJE SAD osudio 'eskalirajuće' akcije Kine protiv Filipina u Južnom kineskom moru

Nakon što su tajvanske reference uklonjene, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo u priopćenju: "Tajvan osuđuje grubu i nerazumnu intervenciju Kine i iracionalno ponašanje koje potkopava regionalni mir i stabilnost te poziva sve zemlje istomišljenice da obrate pozornost na kineske postupke. "

SASTANAK U PEKINGU Xi Jinping poručio: Kina i SAD trebaju biti izvor za svjetski mir

Ministarstvo je, međutim, reklo da revidirano priopćenje ne potkopava status Tajvana na forumu niti ga sprječava u sudjelovanju u budućnosti.

Glasnogovornica tajništva Foruma pacifičkih otoka rekla je u nedjelju da je priopćenje "dokument temeljen na konsenzusu", koji odražava dogovorene odluke i stavove svih članova.

'ŠPIJUNSKI AVION' Kineski avion upao u japanski zračni prostor. Japan: 'To je kršenje našeg suvereniteta...'

- Verzija koja je finalizirana ne mijenja niti utječe na odluke sastanka, niti na bilo koje stalne odluke čelnika foruma - navedeno je u njezinoj izjavi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare