To je to što me zanima!

Ovo su nova pravila fiskalizacije napojnica: Pogledajte tko sve ima pravo na isplatu i kako...

Primjena bezgotovinske napojnice stvar je izbora dok je prijava gotovinske nešto što zahvaća sve ugostitelje. U informativnom letku pojašnjeno je kako se gotovinska napojnica prijavljuje...
Vidi originalni članak

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je informativnu kampanju o primjeni bezgotovinskih napojnica i fiskalizaciji gotovinskih napojnica u praksi. Serija edukacija za ugostitelje, ali i druge primatelje napojnica započinje 1. ožujka u Osijeku.

VELIKODUŠNA GESTA Konobarici ostavio 9000 dolara bakšiša, priča je nevjerojatna. Ona je na kraju dobila otkaz!

Na svojevrsnoj „oglasnoj ploči“ kampanje nalazi se i letak s odgovorima na najčešća pitanja, te info oznake - naljepnice kojima se na ulazu u objekt može gostima ili korisnicima usluga dati do znanja da napojnicu mogu ostaviti i kod kartičnog plaćanja. Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam HGK – nositelja projekta, pojašnjava zašto se ovakva kampanja pokazala nužnom.

- Iako su porezne izmjene stupile na snagu 01.01.2024., a time i mogućnost naplate napojnice karticama, tek su sredinom siječnja prvi ugostiteljski objekti krenuli s nadogradnjom svojih softverskih programa na POS uređajima. Dosta je upita s terena i nepoznanica oko primjene pa je HGK pokrenula informativnu kampanju. Svima nam je cilj da se do vrhunca sezone i dolaska stranih gostiju koji najviše koriste kartično plaćanje, što većem broju djelatnika u ugostiteljstvu omogući primanje bezgotovinskih napojnica. Smatramo da će većina ugostitelja u narednim mjesecima to i omogućiti pa im želimo u tom procesu biti potpora i pružiti im sve potrebne informacije za što bezbolniju prilagodbu. Edukacije koje organiziramo su idealno mjesto za postavljanje pitanja stručnjacima i za otklanjanje svih nejasnoća - poručuje Vukojević.

Mogućnost ostavljanja napojnica kod kartičnog plaćanja dodatna je pogodnost za zaposlenike u ugostiteljstvu i ostalim djelatnostima. Napojnica je neoporeziva do iznosa od 3360 eura godišnje po djelatniku. Ugostitelji su se zalagali za uvođenje bezgotovinskog davanja napojnica jer je rast kartičnog plaćanja kontinuiran u svim poslovnim djelatnostima.

UGOSTITELJI OČAJNI 'Imamo katastrofalnu situaciju. Ne mogu konobaru dati 3000 €'

- Ovime su stvoreni uvjeti da gosti ostavljaju više napojnica. Kartične napojnice koje su gosti htjeli ostavljati, a nisu imali mogućnosti, sada napokon ostaju na računima naših djelatnika. Konkretno, ja sam u svojim objektima uvela bezgotovinske napojnice polovicom siječnja. U prvih 15 dana veljače iznos fiskalizirane kartične napojnice premašio je siječanjsku za 50 posto – a do današnjeg dana za 100 posto. Da nismo imali tu opciju, napojnica ne bi došla do zaposlenika - pojašnjava Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U praksi se pokazalo kako je više izazova vlasnicima ugostiteljskih objekata izazvala fiskalizacija gotovinske napojnice. Primjena bezgotovinske napojnice stvar je izbora dok je prijava gotovinske nešto što zahvaća sve ugostitelje. U informativnom letku pojašnjeno je kako se gotovinska napojnica prijavljuje, kako se veže na račun i informacije poput one da poslodavac određuje kolika se napojnica kojem djelatniku isplaćuje prema dogovoru s djelatnicima i internom aktu.

ISPUNITE ANKETU Koliko vi ostavljate napojnice?

"Uz letak pripremili smo i naljepnice koje se mogu staviti na ulazu u ugostiteljske i druge objekte. Na taj način se potrošače brzo informira da objekt prihvaća bezgotovinsko davanje napojnica. Naljepnice su besplatne i njihovo postavljanje dobrovoljno. Pripremili smo nekoliko verzija prilagođenih regijama koje pozivaju građane da ostave bakšiš, manču ili trinkgeld. Naglasila bih da mogućnost kartičnog plaćanja napojnica povećava konkurentnost našeg turizma. Ugostiteljstvo je suočeno s nedostatak radne snage, a smatramo da će ova mogućnost pridonijeti povećanju prihoda zaposlenika i da ćemo time doći do motiviranog radnika koji će pružati konkurentnu i kvalitetnu uslugu gostu",  kaže Vukojević.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • dahvaul 29.02.2024.

    Moš mislit kaj konobar vidi od tipa koji ide prek kartice,zato je kod mene bio moto može i manje samo da je u kešu.

  • kaius 29.02.2024.

    i šta kada nisi zadovoljan jelom i loše je napravljeno kako tražit popust na cijenu?

  • kaius 29.02.2024.

    i šta kada nisi zadovoljan jelom i loše je napravljeno kako tražit popust na cijenu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare