To je to što me zanima!

Išarao je u Zagrebu Tuđmanov spomenik, branio se da je bio mlad. Sada mu prijeti i zatvor

Muškarac je uoči pravoslavnog Badnjaka 2019. crnim sprejem iscrtao srp i čekić na postolju spomenika prvog hrvatskog predsjednika...
Vidi originalni članak

Županijski sud u Bjelovaru kao drugostupanjski sud u sjednici vijeća održanoj 11. travnja 2024. presudio je da se žalbe državnog odvjetnika i okrivljenog F.D. (29) odbijaju kao neosnovane i potvrđuje se prvostupanjska presuda.

Šarao crnim sprejem

Mladić ipak mora platiti 200 dnevnih dohodaka odnosno 4000 kuna (530 eura) kazne i 1000 kuna (132 eura) sudskih troškova jer je uoči pravoslavnog Badnjaka 2019. crnim sprejem iscrtao srp i čekić na postolju spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Zagrebu. Počinio je kazneno djelo protiv imovine - oštećenjem tuđe stvari. 

Okrivljeni je dužan novčanu kaznu platiti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude. Ukoliko novčana kazna ne bude plaćena u cijelosti ili djelomično u navedenom roku, a ne postoje uvjeti za produljenje plaćanja niti za obročnu otplatu, naplaćuje se prisilno.

PRIJETILI DA ĆE JE UBITI Strava na Kvarneru: Par zatočio curu, silio je na prostituciju i davio. Dobili smiješnu kaznu!

Ako se novčana kazna ne može niti prisilno naplatiti zamijenit će se uz pristanak osuđenika radom za opće dobro na način da će jedan dnevni iznos zamijeniti s dva sata rada, ali ne dulje od 720 sati, a ako osuđenik ne pristane na rad za opće dobro ili ga ne izvrši zamijenit će se kaznom zatvora na način da se jedan dnevni iznos zamjenjuje s jednim danom zatvora, ali ne dulje od 12 mjeseci.

Branio se da je bio premlad

Okrivljenik u žalbi ukazuje da mu kao olakotno prvostupanjski sud nije cijenio njegovu mlađu životnu dob, međutim viši sud navodi kako se 'radi o okrivljeniku koji je završio fakultet i da se ne može zaključiti da bi počinjeno djelo bilo rezultat njegove mladenačke nepromišljenosti'. Također, sud drugog stupnja zaključuje, među ostalim, i da su neprihvatljivi stavovi žalbe da bi postupanje okrivljenika koji je u svojoj obrani priznao crtanje grafita na postolju spomenika dr. Franji Tuđmanu, bio samo prekršaj, a ne kazneno djelo kao i da bi se u svakom slučaju radilo o beznačajnom kaznenom djelu.

KOD RTA SAVUDRIJA Slovenac lovio ribu kod Istre pa dobio kaznu 1580 eura, branio se na sudu: To nije vaše more!

'Za postojanje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari nije bitan element postojanja ili nanošenja bilo kakve štete već je kazneno djelo počinjeno samim time što je promijenjen izgled postolja spomenika. Neosnovano je i da bi se radilo o beznačajnom djelu. Jer prije svega, to je djelo počinjeno s namjerom pa bez obzira što su posljedice neznatne, a imajući u vidu da je okrivljenik u obrani sam naveo da ima puno ranijeg iskustva pisanja grafita i sličnog vandaliziranja te da je već bio prekršajno gonjen i kažnjavan, očito je da postoji potreba da bude kažnjen i u ovom postupku', navode na sudu. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • patak Bubi 31.05.2024.

    Mogao ga je samo poboljšati.

  • Zorro2312 31.05.2024.

    Dobro, pa to je teži prekršaj od silovanja ili ubojstva žene i sl.

  • Nostradamus5 31.05.2024.

    Zove se Filip Drača

Komentiraj...
Vidi sve komentare