Muškarac je preminuo na brodu u Hvaru, a još petero ljudi odvezeno je u splitsku bolnicu. Među njima je i dvoje djece koja su u jako teškom stanju, otkazali su im svi vitalni organi i bore se za život. Što je uzrok, toksikolozi tek moraju utvrditi. Istražuju se uzorci hrane, ali nije isključeno ni trovanje plinom.
Bile su to oko 16 sati prve informacije o tragediji talijanske obitelji na otoku Hvaru.
POGLEDAJTE VIDEO:
Brata (5) i sestru (14) smjestili su u splitsku bolnicu na jedinici Intenzivnog liječenja.
Liječnici još ne znaju što je uzrok simptomima.
- Životno su ugroženi i na respiratoru. Svi vitalni organi su im zatajili - rekla je doktorica Branka Polić i dodala kako još ne može reći što je razlog trovanja.
- Mi se i dalje borimo za život te djece. Sam ishod je neizvjestan, a što će nam dijagnostika pokazati, još ćemo vidjeti - rekla je Polić.
Osim djece, na Kliniku za infektologiju zaprimljeni su muškarac (64) i dvije žene (56 i 44).
- Nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest - rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split.
Stručnjacima je bilo bitno da dođu do uzoraka hrane koju je obitelj jela u 24 sata prije nego što im je pozlilo.
- Općenito gledano, jedna od najopasnijih enterotoksičnih bakterija koje u ljudski organizam dolaze kontaminiranom hranom je Escherichia coli, koje ima raznih tipova - kaže nam to prof. dr. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.
Escherichia coli, tumači prof. dr. Baršić, uzrokuje crijevne infekcije i luči vrlo jaki toksin koji u organizmu čovjeka može potaknuti takozvani hemolitičko uremički sindrom. Dođe li do tog sindroma, počinju se raspadati crvena krvna zrnca (eritrociti), oslobađa se hemoglobin, dolazi do teškog oštećenja bubrega i pada broj trombocita koji su zaduženi za zgrušavanje krvi.
Posljedica toga je unutarnje krvarenje u svim organima, uključujući i pluća, zbog čega se čovjek može ugušiti. Takvo stanje, kaže prof. dr. Baršić, može se liječiti, ali jednako tako može dovesti i do nagle smrti ako zataji više organa. Također, može biti i neuroloških simptoma, poput encefalopatije (sindrom s nizom neuroloških poremećaja) ili krvarenja u mozgu.
- Ova bakterija se može naći u svoj hrani, a u ljudski organizam vrlo često dođe preko povrća i salate. Povrće se, pak, može kontaminirati na razne načine, primjerice, vodom kojom se zalijeva. Termička obrada uništava bakteriju, a ona će se zadržati na povrću koje nije dobro i temeljito oprano – govori prof. dr. Baršić.
Nazvali smo cijenjenog toksikologa dr. Franju Plavšića:
- Ovako brza smrt teško može biti od trovanja školjkama. Kod trovanja dagnjama ili školjkama simptomi su proljev, povraćanje i mučnina. Ako uzmemo u obzir da je u jeku sezona i da je potrošnja hrane veća, time je kvarenje hrane minimalno. Što se tiče trovanja botulinom, to je zaista ozbiljna i teška bolest. Ako se brzo ne pruži pomoć, smrt, koja je teška, zna nastupiti brzo, a tu jedino pomaže antiserum - rekao nam je dr. Franjo Plavšić.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je za N1 rekao da je restoran u kojem su jeli zapečaćen.