U Macurama kraj Kistanja u nedjelju je svečano otvorena destilerija smilja koja će u ovom ratom opustošenom kraju, kroz otkup i preradu ovog aromatičnog bilja, osigurati ukupno 31 radno mjesto.
Radi se o investiciji teškoj dva milijuna kuna u pogonu koji će u dvije smjene svaki dan prerađivati - destilirati 25 tona smilja.
Vlasnik destilerije Milivoj Macura i njegovi kooperanti u okolici Kistanja imaju zasađeno čak milijun sadnica ovog autohtonog aromatičnog bilja.
- Imamo sreće da je u svijetu potražnja za smiljem ogromna. Hrvatska je mala, pogotovo dijelovi u kojem raste, tako i da sve poljoprivredne površine koje postoje zasadimo smiljem, ne bi zadovoljili tu potražnju ni ugrozili visoku otkupnu cijenu. Imamo sreće, ova biljka traži mediteransko podneblje i vapnenac, tako da u Kini, Indiji ili Americi ne uspijeva, pa nam ne mogu ugroziti ovaj posao - rekao nam je uoči otvaranja Macura.
Kilogram smilja Macura od uzgajivača ili sakupljača otkupljuje za deset kuna, a litra ulja od ove aromatične biljke prodaje se za oko 1300 eura.
Plasman je, kaže Macura, više nego siguran.