To je to što me zanima!

Osječki ginekolog optužen za silovanje pacijentice dobio je otkaz te su ga opet uhitili

KBC Osijek prije je tvrdio da mu ne mogu dati otkaz. Sud mu je nepravomoćnom presudom izrekao i zabranu rada na četiri godine, no ona se izvršava nakon izdržane kazne
Vidi originalni članak

Iako su prije malo manje od dva tjedna iz KBC-a Osijek tvrdili da ginekologu Zlatku Topolovcu, nepravomoćno osuđenom za silovanje pacijentice, ne mogu dati otkaz dok nije pravomoćno osuđen, u ponedjeljak je uslijedio obrat. U priopćenju iz Ravnateljstva KBC-a Osijek izvješćuju da je "dana 16. rujna donesena odluka o otkazivanju ugovora o radu Zlatku Topolovcu".

- Podsjećamo, KBC Osijek je zatražio dostavu nepravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku od 8. veljače 2024. te je Županijski sud istu dostavio 11. rujna 2024., na temelju koje je pokrenut disciplinski postupak. Nadalje, KBC Osijek je putem elektroničke pošte primio upit novinarke o navodno novom neprimjerenom ponašanju liječnika tijekom pregleda te je također pokrenut disciplinski postupak. Nakon pokrenutih disciplinskih postupaka te uvažavajući sve okolnosti i činjenice, donesena je gore navedena odluka - stoji u priopćenju.

U međuvremenu je Topolovec ponovno uhićen te je završio u istražnom zatvoru zbog nove prijave pacijentice protiv njega.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 9. rujna 2024., oko 16.30 sati, u Kliničkom bolničkom centru Osijek, kao liječnik jedne klinike, tijekom pregleda pacijentice počinio navedeno kazneno djelo - navode iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio mu je istražni zatvor kako ne bi pokušao utjecati na svjedoke te ponoviti djelo.

KBC OSIJEK Nakon otkaza, uhićen ginekolog iz Osijeka: Određen mu istražni zatvor da ne utječe na svjedoke

Nije poznato zbog čega je KBC Osijek promijenio mišljenje te je li za otkaz presudna bila nova kaznena prijava protiv liječnika. Podsjetimo kako su odgovorili na naš upit 4. rujna.

- Ustav RH svim svojim građanima jamči da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Iz navedenog je potpuno jasno da bi KBC Osijek kao poslodavac kršio Ustav RH ukoliko bi prof. dr. sc. Zlatku Topolovcu, na osnovu nepravomoćne sudske odluke, izrekao bilo kakvu sankciju - kazali su.

Inače, Županijski sud u Osijeku je nepravomoćnom presudom ginekologu izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja liječničke djelatnosti na četiri godine, no ona se izvršava nakon pravomoćnosti i nakon što izdrži kaznu zatvora.

Odvjetnica za radne sporove, Karolina Gajski, kaže da je nemoguće komentirati odluku koju nismo vidjeli. Načelno govoreći, prvo je potrebno utvrditi o kakvoj je vrsti otkaza ugovora o radu riječ i koji su razlozi otkaza jer poslodavac može otkazati ugovor o radu zbog različitih razloga, a osim toga je potrebno utvrditi jesu li ispunjene i dodatne pretpostavke za otkaz.

- Primjerice, izvanredni otkaz ugovora o radu je najstroža sankcija poslodavca prema radniku, koja se može primijeniti u slučaju teške povrede obveza iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvjet da nastavak radnog odnosa nije moguć. Otkaz se može dati samo uz suodlučivanje sindikata, a poslodavac mora imati opravdani razlog za otkaz - navodi za primjer Gajski.

Kaže da je kroz sudsku praksu zauzeto stajalište da počinjenje takvoga kaznenog djela predstavlja tešku povredu radne obveze koja opravdava izvanredni otkaz ugovora o radu radniku.

KOMENTIRA: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ Sve se u slučaju ginekologa iz KBC Osijeka dogodilo krivo. Što s onima koji su mu dali da radi?

- Naravno, pritom ukazujem da u pogledu kaznenopravne odgovornosti vrijedi presumpcija nedužnosti sve do pravomoćnosti osuđujuće presude. Isto tako, osobito važna činjenica, kao opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, ne mora biti uzrokovana skrivljenim ponašanjem radnika nego se može raditi o objektivnoj činjenici zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć - pojašnjava Gajski.

Odvjetnik Milko Križanović smatra da sudska praksa, s obzirom na konkretne okolnosti slučaja, opravdava odluku poslodavca da ide u pravcu izvanrednog otkaza.

- Prema definiciji iz Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Dakle, u ovom slučaju, nedopustivo je da poslodavac tolerira ovakvu osnovanu sumnju potvrđenu i sudskom, pa bila to i nepravomoćna odluka. Činjenica da je protiv liječnika donesena nepravomoćna presuda zbog kaznenog djela silovanja može imati značaj osobito važne činjenice zbog čega nastavak radnog odnosa više nije moguć - navodi Križanović.

Napominje da poslodavac ima pravo otkloniti radnika s određenog radnog mjesta određeno vrijeme, kad to ocijeni potrebnim, i ako za to ima opravdan razlog.

- U konkretnom slučaju nije za očekivati da liječnik ginekolog, koji je nepravomoćno osuđen za kazneno djelo silovanja, radi izravno s pacijenticama - kaže Križanović.

Idi na 24sata