To je to što me zanima!

Orban u 'mirovnoj misiji' u Moskvi: 'Ne možemo sjediti i čekati da rat čudesno završi'

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ni u kojem obliku ne predstavlja EU". Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu uznemirujućom
Vidi originalni članak

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u petak u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvavši prijekore drugih čelnika članica EU-a, koji upozoravaju da on ne govori u ime Europske unije.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. Pet dana kasnije Orban je osnovao novu grupaciju u EU parlamentu "Domoljubi za Europu" s drugim desničarskim nacionalistima, a onda posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u Kijevu.

Sad se odlučio otići u Moskvu u "mirovnu misiju", nekoliko dana prije summita NATO-a.

PORUKA Glasnogovornik vlade: Orban želi koristiti predsjedanje Vijećem EU-a da bi ostavio trag

"S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno i počelo", osuđuje jedan neimenovani EU diplomat. "Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu... Skepticizam zemalja članica EU-a spram toga nažalost je bio opravdan. Radi se samo o promicanju interesa Budimpešte," dodaje taj diplomat.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ni u kojem obliku ne predstavlja EU". Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu uznemirujućom.

"Kad bi otišao u posjet Moskvi, to bi značilo nepoštivanje dužnosti predsjedavajuće zemlje EU-a i potkopavanje interese Europske unije", objavio je na X-u Orpo.

NIŽU SE REAKCIJE Viktor Orban stigao u Moskvu k Putinu, oglasio se na internetu: 'Mirovna misija se nastavlja'

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta.

Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Bruxellesu".

NA SASTANKU S PUTINOM Radarske snimke otkrile da je Orban već u Moskvi. U EU blaga panika: 'On nas ne predstavlja!'

"Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi", napisao je mađarski premijer na X-u.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ptah 05.07.2024.

    jedini koji koristi mozak. jedini koji shvaća da su uzroci rata malo dublji. nije sve crno ni bijelo. jedini koji ima muda reći javno kako stvari izgledaju. pogledajte slike časov jara, razorenog. dal se isplatilo? kako kome, u ova područja se ukrajinci neće nikad vratiti ako ostane ovako. rus nema namjeru stati sve dok se ne ispune njegovi minimalni zahtjevi. preduboko je zagazio u ovu močvaru, previše sankcija mu je zapad opalio da bi olako sad izašao. operacija ide dalje, što košta da košta. na zapadnim financijerima ovog sukoba je da odluče kad je dosta. najesen neki imaju izbore. tema ukrajina je prožvakana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare