To je to što me zanima!

Orban: Nećemo blokirati NATO u pomaganju Ukrajini, ali mi u tome ne želimo sudjelovati

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike
Vidi originalni članak

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o potpori Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban tijekom posjeta Budimpešti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je mjesec ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini "luda misija".

POZVAO NA KRAJ RATA Viktor Orban: 'EU bespotrebno troši novac na pomoć Ukrajini'

"Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi izravno miješati u sukob.

VOJNA POMOĆ Sastanak ministara: NATO dogovara plan za Ukrajinu, a Orban i Rumunjska su protiv

Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Stoltenergov posjet Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila nazočna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u srpnju na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini. 

'MI TO NE ŽELIMO' Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi: U Bruxellesu se priprema ulazak Europe u rat...

"Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o financijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

"Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima."

Idi na 24sata

Komentari 20

  • zivko1950 13.06.2024.

    Tog luđak treba maknuti mađarski narod pa neka ide Putinu tamo mu je mjesto.

  • BROKRO 13.06.2024.

    sav novac sto EU daje je bacen novac ,rat protiv Rusa necemo nikada dobiti prije ce nas povuci u ponor za sobom nego da izgubi rat a kao drugo Kinezi bi nas pojeli za dorucak da se umijesamo a tu su i Turska koja jedva ceka da se moze osvetiti Grcima, Madarska se zna za svoj stav a druge zemlje da ne nabrajamo ima ih u EU koje samo sute i cekaju priliku zato bolje mir!!

  • +385981763588 12.06.2024.

    A hoćete li tražiti da vas NATO brani u slučaju potrebe?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare