Prehrana bi se trebala temeljiti na namirnicama iz našeg podneblja jer ih organizam poznaje i lakše probavlja, vrijedni se sastojci lakše apsorbiraju i iskorištavaju, kaže nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić.
POGLEDAJTE VIDEO:
- No budući da nam je obilje namirnica dostupno tijekom cijele godine, putujemo i često mijenjamo lokaciju te nismo vezani isključivo za podneblje u kojem živimo, postoji mnoštvo namirnica koje su nutritivno iznimno bogate i trebalo bi ih povremeno uvrstiti u svakodnevnu prehranu – kaže nutricionistica Šoštarić.
Maca je korjenasta biljka koja okusom podsjeća na krumpir.
- Kao i slične škrobne namirnice, sadrži visok udio ugljikohidrata. Također, dobar je izvor proteina, masnoća i dijetalnih vlakana. Često joj se pripisuju i svojstva pojačivača libida. Zbog odličnoga nutritivnog sastava povoljno djeluje na važnije sustave u tijelu poput kardiovaskularnog – kaže Šoštarić i upozorava da se, pošto pripada namirnicama čije djelovanje nije potpuno istraženo, preporučuje umjerena konzumacija kako bi se upotpunio uobičajeni jelovnik.
Spirulina pak pripada modrozelenim algama koje prirodno rastu u oceanima i slanim jezerima.
>>> Koja egzotična superhrana sadrži teške metale pročitajte u utorak u 24sata...
Uz to, 24sata u utorak donosi i ove priče:
- Monstrum: Ubio je kćer (3) da napakosti ženi, pa pucao sebi u glavu
- Hrvati hakeri: Policiji pomažu otkriti zločince, a u pauzi kopaju po Pentagonu
- Roboalka: Elektrika umjesto konja
- Unajmio dvorac i ne vraća ga, vlasnik nudi 1000 kn nagrade
- 'A je to' u Zagrebu: Popravili pa prekopali