To je to što me zanima!

Olujno nevrijeme, grmljavina, kiša i vrućine. Na snazi alarmi

Iz DHMZ-a navode da je moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Uz to, meteoalarm je na snazi i zbog toplinskog vala
Vidi originalni članak

Kiša i grmljavina i olujno nevrijeme stiže nam s početkom novog tjedna. Kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod, u prvom dijelu dana bit će pretežno sunčano, a zatim će doći do postupnog porasta naoblake sa zapada. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će mjestimice kiše i grmljavine, lokalno i izraženijih pljuskova uz mogućnost olujnog nevremena, ponajprije na sjeverozapadu Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na snazi je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim kninske regije. Za zagrebačku regiju podignuta je razina upozorenja na narančasto koje označava opasno vrijeme. Iz DHMZ-a navode da je moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Uz to, meteoalarm je na snazi i zbog toplinskog vala. 

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu - upozorili su meteorolozi.

Također su dodali da građani trebaju biti na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. 

Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, u okretanju na ponegdje prolazno jak sjeverni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u noći će na sjevernom dijelu zapuhati bura. 

Najniža temperatura bit će između 16 i 21, na Jadranu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna temperatura bit će većinom između 28 i 33 °C, u gorju niža.

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo iznad Hrvatske. Nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje, otkrila je za Večernji Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka - kazala je.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • bartol38 01.07.2024.

    Zvuči kao pravo sranje od vremena. Nadam se da će brzo proći i da neće napraviti previše šteta.

  • mirjam malbasa 30.06.2024.

    Opet klimatski inzinjering zaklanjanja sunca..Uskoro će sahara imati rijeke i jezera a ovdje biti pustinja radi pohlepe korporacija i njihovih igri uništavanja zemljoradničkih područja

  • @Netko 30.06.2024.

    na snazi alarmi...hahah..i kod mene su na snazi alarmi, ponedjeljak je, jutarnja smjena zove..

Komentiraj...
Vidi sve komentare