To je to što me zanima!

Olakšanje za korisnike ENC-a: Hrvatska i BiH povezat će sustave naplate cestarine

O povezivanju sustava naplate cestarine elektroničkim putem za sada se pregovora samo za autoceste koje su na teritoriju Federacije BiH, no plan je da se u to uključe i one na teritoriju Republike Srpske
Vidi originalni članak

Vozači koji u Hrvatskoj cestarinu plaćaju uređajima za elektroničku naplatu (ENC) uskoro bi ih mogli koristiti i za plaćanje prolaska autocestama u BiH, najavila je u petak tvrtka Autoceste Federacije BiH.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima predstavnici tvrtke potvrdili su kako su početkom tjedna s Hrvatskim autocestama (HAC) otvorili pregovore o uvezivanju sustava naplate. Vozači koji imaju ENC uređaj kupljen u jednoj od dvije države mogli bi ga koristiti i u susjednoj i tako pojednostaviti plaćanje te osigurati prometovanje bez suvišnog zaustavljanja.

EVO ŠTO SE SVE MIJENJA Noviteti na autocestama: 'Od 2025. godine naplata cestarina bez rampi i dugačkih kolona'

- Već su predstavljene neka idejna rješenja, te se sredinom narednog mjeseca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju- stoji u priopćenju iz Autocesta FBiH.

Kako se dodaje, projekt uvezivanja naplate cestarine se planira realizirati uz potporu međunarodnih financijskih institucija, a sada je u tijeku izrada tehničkih rješenja.

RADOVI NA IZGRADNJI Autocesta Zagreb - Sisak ide po planu, završetak u veljači 2024.

O povezivanju sustava naplate cestarine elektroničkim putem za sada se pregovora samo za autoceste koje su na teritoriju Federacije BiH, no plan je da se u to uključe i one na teritoriju Republike Srpske, kojim upravlja druga tvrtka pod nazivom Autoputevi RS.

U samoj BiH trenutačno ne postoji integrirani sustav naplate cestarina jer se one obračunavaju zasebno u svakom od dva entiteta. Autoceste Federacije i Autoputevi RS od prije dva mjeseca pregovaraju u nastojanju da riješe taj problem tako što bi povezali elektroničke sustave koje sada dijeli entitetska granica.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • bubizg1 13.04.2023.

    Jedni i drugi ne mogu objediniti cestarine u matičnoj državi a gdje će u dvije države .

  • 07.04.2023.

    Predizborne pripreme u punom tijeku. Svuda.

  • BuffaloBill 07.04.2023.

    Bolje bi bilo uvest te vinjete nego ENC i ostale gluposti. Ah, zaboravio sam! Previše je Rođaka iz Ercegovine i ostalih dijelova doselilo u Hrvatsku za koje treba takvo radno mjesto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare