To je to što me zanima!

Okrunjene su zlatom: Najbolje istarske kobase radi snaša

Žena, majka, kraljica kobasica: Ljubica Franjul (50) je Slavonka koja živi u Svetom Petru u Šumi i zna napraviti najbolje istarske kobasice. Tako kažu brojne nagrade koje je osvojila
Vidi originalni članak

Najbolje istarske kobasice zna napraviti Slavonka. Tako kažu brojne nagrade jer su kobasice Ljubice Franjul (50), koja živi u Svetom Petru u Šumi, već godinama okrunjene “zlatom” na međunarodnom sajmu “S kobasicom u Europu”.

Tri puta zlato i jednom šampionska titula nisu mala stvar, a Ljubica je ponosna na svoje kobasice koje, kako kaže, radi s velikom ljubavlju.

- U Istru sam došla iz malog mjesta kraj Županje prije 20 godina, zbog posla. Tu sam se zaljubila i tu sam se udala. Sad uživam radeći domaće istarske kobasice koje izlažem na brojnim sajmovima. To je obiteljski posao u koji smo uključeni suprug Branko i djeca, a proizvodimo oko 100 kilograma kobasica na mjesec - rekla nam je Ljubica Franjul.

Kaže da kad dođe u rodnu Slavoniju, svi obožavaju njezine kobasice koje radi po tradicionalnoj istarskoj recepturi. - Važno je imati dobar omjer masnoće u njima, domaći češnjak i dobru malvaziju. U mojim kobasicama ima puno Slavonije jer mi je duša slavonska. Nerijetko na poslu u proizvodnji ostanem i do tri ujutro te se dižem u 6 sati, ali to mi ne predstavlja problem. U sklopu kuće imam mali pogon i tamo sve radim. Kobasice volim i jesti, kao i moja obitelj, a u njih ne stavljam ništa što ja ne bih jela - rekla nam je Ljubica. Cijela obitelj sudjeluje u izradi kobasica u koje, kako kaže, ulažu “ljubav, znanje i volju”. Njezin suprug Branko za nju kaže da je prava žena, majka, kraljica kobasica.

- Kad treba probati neku novu kobasicu, ja sam pokusni kunić, ali joj sve ide od ruke. I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je jela naše kobasice kad je bila na jednoj manifestaciji u Istri, a jela je i naš pršut. Sve joj se svidjelo - dodao je suprug Branko.     

Idi na 24sata

Komentari 10

  • BLACKDOG 17.03.2016.

    Vidim ja da je to dobro, pa i sjećam se....šteta što više ne jedem meso, ah!

  • mindwalk 17.03.2016.

    Da smo malo pametniji narod imali bi tvornice po cijeloj Hrvatskoj. Ne bi mogli napraviti suhomesnatih proizvoda koliko bi se kupovalo po cijelom svijetu. Da ne spominjem vina, maslinovo ulje.... Al' jbg, vjerojatno će nam i to stranci prisvojiti.

  • CROATIAN FIGHTER 17.03.2016.

    Kad treba probati neku novu kobasicu, ja sam pokusni kunić,.. To je "ono " što se od svake PRAVE žene traži ! ..naravno nemojte me krivo shvatiti !

Komentiraj...
Vidi sve komentare