To je to što me zanima!

Odgajatelji prosvjeduju: 'Ovo nije borba samo za nas nego i za djecu i njihove roditelje'

Tisuće odgojitelja u vrtićima i roditelja zatražile bolje uvjete. Svojim govorom otac vrtićkog dječaka rasplakao je prosvjednike koji se bore za bolju budućnost
Vidi originalni članak

Naš glas ne čuje se već godinama. Nepravda uništava naše društvo. Ne borimo se samo za nas odgojitelje. Borimo se za djecu koju odgajamo i za roditelje koji nam vjeruju, rekla je odgojiteljica Mirjana Dolušić iz Zagreba, koja taj posao radi već 38 godina.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odgojitelji se svakodnevno susreću s problemima koji su, kako kažu, gurnuti pod tepih. Na glavnom zagrebačkom trgu prosvjed odgojitelja simbolično je počeo u subotu u 12 sati i 5 minuta. Okupile su se tisuće odgojitelja iz cijele Hrvatske, a podršku su im pružili i roditelji vrtićke djece. Sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade te Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Navode kako nedostaje 5000 odgojitelja, plaće nisu ujednačene, prostori su skučeni i neadekvatni, a djece je previše.

- Državni pedagoški standard donesen je 2008. godine, a do danas se ne poštuje i nije integriran u praksi. U njemu je točno opisano na koliko kvadrata, s kojim brojem djece i na koji način bi trebalo raditi. Moja vrtićka grupa, primjerice, ima 14 djece, ali samo zato što je to najmanja soba u vrtiću. Sobica ima samo 35 kvadrata, to sigurno nije adekvatan prostor koji pruža svakom djetetu dovoljno mjesta za igru i učenje. Također, gotovo u svaku grupu uključena su djeca s posebnim potrebama, a znalo se događati da je u jednoj grupi četvero djece s posebnim potrebama - kazala je Mirjana naglasivši da nije teško raditi niti s roditeljima, a niti s djecom. Kako kaže, najteže je raditi sa sustavom koji nema poštovanja za ono što čine.

'PREMALO JE PROSTORA'

Okupljene prosvjednike rasplakao je govor čovjeka čiji je sin vrtićke dobi. On je opisao svoje iskustvo s upisivanjem sina u tri vrtića.

- Dijete je prošlo tri vrtića i tri prilagodbe. Razgovarao sam s raznim ljudima i govorio sam im da ću upisati svoje dijete bez veze te da ću se nakon toga boriti za drugu djecu i zaposlene u vrtićima. U sva ta tri vrtića vidio sam istu situaciju: jako ljubazni odgojitelji, puno djece i malo prostora. Došao sam jednom po sina u vrtić, tamo je stajala teta koja jedno dijete presvlači dok joj drugo dijete grli jednu nogu, a treće drugu, moj sin u ćošku plače jer ne zna di mu je medo, a ja u panici - rekao je srčani otac pozivajući one koji nemaju razumijevanja da provedu jedan dan radeći kao odgojitelj u vrtiću. Prosvjednici su ga podržali uzvikujući "Tatu za ministra".

- Emotivno me dirnuo govor ovog oca jer zbog roditelja i djece mi radimo ovaj posao. Drago mi čuti da jedan roditelj nas smatra odgojiteljima a ne 'tetama čuvalicama', kako nas često ljudi gledaju. Želimo bolje uvjete, više zaposlenih u struci jer uz ovako velike brojeve djece u grupama nemoguće je provesti odgojno-obrazovni rad. Zato nas i smatraju 'čuvalicama', jer djecu najčešće imamo vremena samo čuvati. Također, boli nas nejednakost u plaćama. Plaće za odgojitelje u Slavoniji znatno su manje od plaća odgojitelja u Zagrebu. Ne tražimo previše, tražimo da nam plaća odgovara naporu koji podnosimo i da je dostojna našeg obrazovanja - istaknula je odgojiteljica Dajana Kuruc (37), koja 14 godina radi u vrtiću u Belišću.

U njezinoj grupi je 15 djece jasličke dobi, kojoj, kako kaže, mijenja pelene, presvlači ih, uspavljuje, odgaja i obrazuje.

POZIV VLADI ZA BUDUĆNOST

- Pošaljite svaki mjesec nekoliko desetaka mailova predsjedniku Vlade da ga podsjeti. Neka prije izbora budu rezultati, a ne obećanja. Rezultat neka budu bolji uvjeti, a ne obećanja. U vašem sektoru nema toliko mjesta za strane radnike koliko može biti u drugim sektorima. Mi trebamo odgojitelje. Ne može bilo tko odgajati našu djecu. Pogledajte vršnjačko nasilje, to počinje u predškolskoj dobi. Trebamo struku, trebamo zadovoljne odgojitelje - istaknuo je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • Jožek121 23.10.2022.

    Kad bi plenković dao više za plaće tim odgajateljicam i za dječje vrtiće umjesto što šalje ogroman novac u Ukrajinu bilo bi bolje.

  • 22.10.2022.

    Sjecam se scene iz jednog kafica, vracam se iz toaleta i netko mi zaplete nogu, srecom sam poskocio malo je refleksno nogom povukao i nisam pao. Okrenem se i ljut kao ris pogledam u tu spodobu u drustvu jos jedne zenske osobe i dva muskarca. Ona mrtva pijana ili drogirana, ne znam, bulji i usrala se. Jedan tip mi se isprica u njeno ime i veli, sto vidim i sam. Nisam nikog poznavao, produzim i pitam svoju ekipu tko je ta. Vele mi to je teska alkoholicarka, narkomanka i radi kao teta tu u gradu u vrticu. Pa vi mi brisite komentare jer ionako ste ista valjda sorta, rekao bih!

  • Buster F. Scruggs 22.10.2022.

    To se dogadja zato jer su odgajatelji drzavni sluzbenici. Vrtice i skolstvo treba pod hitno privatizirati i postaviti na trzisne osnove. Drzava je kao inverzni kralj Mida: sve sto dotakne pretvara u go..tovo neupotrebljivu stvar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare