To je to što me zanima!

Od sada je moguće reciklirati iskorištene bezdimne uređaje, e-cigarete i duhanske umetke

Umjesto bacanja u komunalni otpad, stare uređaje i bezdimne umetke može se vratiti na lokacije u 13 gradova diljem Hrvatske
Vidi originalni članak

Philip Morris Zagreb pokrenuo je jednostavan program prikupljanja i recikliranja jednokratnih e-cigareta, koje je proširio i na iskorištene uređaje za grijanje duhana i duhanske umetke u 13 gradova diljem Hrvatske s ciljem smanjenja utjecaja bezdimnih proizvoda na okoliš, priopćili su iz tvrtke.

Posjetom najbližem prodajno-servisnom mjestu, moguće je predati stari uređaj za grijanje duhana i preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka, kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta Philip Morris brendova. Vrećicu je moguće vratiti na jedno od 20 odabranih prodajno-servisnih mjesta u 13 gradova diljem Hrvatske.

- Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima - izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Ističu kako su budućnost bez dima, ali i bez štetnog utjecaja na okoliš, ciljevi tvrtke Philip Morris International koja je od 2008. godine u razvoj bezdimnih proizvoda, kažu, uložila 12,5 milijardi dolara. Pri tome je cilj PMI-ja da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna. 

Vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente. U ambalaži se teži upotrebi primarno obnovljivih i reciklabilnih materijala. Plastična folija oko pakiranja jednokratnih bezdimnih proizvoda i sekundarno kartonsko pakiranje već su dizajnirani za recikliranje. Smanjujući materijal za pakiranje, veličinu, volumen i težinu, tvrtka dodatno smanjuje ugljični otisak, dodali su.

- Nove tehnologije donose brojne prednosti u naš svakodnevni život, ali s njima dolazi i odgovornost za upravljanje njihovim utjecajem na okoliš. Inovativni proizvodi, osim što su korisni, mogu biti i održivi ako od samog početka uzmemo u obzir njihov cjelokupni životni ciklus, uključujući iosmišljavanje rješenja za pravilno upravljanje otpadom. Upravo takav pristup primjenjujemo u razvoju naših bezdimnih proizvoda kako bismo punoljetnim pušačima ponudili, iako ne bez rizika, manje štetne alternative od cigareta i to učinili na način koji je održiviji za okoliš - kaže Darija Jurica Vuković, rukovoditeljica korporativnih poslova tvrtke Philip Morris Zagreb.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare