To je to što me zanima!

Od 1. travnja sljedeće godine rast će cijena plina? Evo i koliko

Hera je ovih dana objavila odluku o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom, gdje je nova viša cijena nabave, po čemu bi građanima plin mogao sljedeće godine biti skuplji 15-ak posto
Vidi originalni članak

Građani koji kupuju plin u javnoj usluzi od početka travnja sljedeće godine trebali bi dobiti 15 do 16 posto veće račune, piše Jutarnji list.

To ovisi o području u kojem žive i o tome hoće li Vlada koja je do 1. travnja zamrznula cijene, tada opet intervenirati.

Hera je ovih dana objavila odluku o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom, gdje je nova viša cijena nabave. Po toj računici, građani koji troše 15 tisuća kWh plina bi tako plaćali 7500 kuna, umjesto 6500.

NE VRIJEDI ZA RUSKI PLIN Novi program Europske unije: Zajednička kupnja plina može pomoći energetskoj sigurnosti

Vladinom odlukom cijena je zamrznuta na 41 euro za megavatsat, a Hera je navela cijenu od 47, prema cijeni na burzama u zadnja dva mjeseca. 

Nakon što je lani cijena skočila na 146 eura za megavatsat, sad je ona pala na 50 eura, no nitko ne isključuje eventualni rast, a isto tako, ne usuđuje se prognozirati i pad ispod 41 eura.

Na cijenu plina uteču i troškovi distribucije, a iz tairfa je vidljiv porast od šest do sedam posto, no ne za sve opskrbljivače i sva područja.

CIJENE SU NEUTEMELJENE Dobavljači plina u Njemačkoj pod istragom zbog moguće zloupotrebe državne pomoći

- Promjene u cijeni plina prema našim kupcima koji su u obvezi javne usluge neće biti, sigurnost opskrbe ostaje neupitna, kao i svako daljnje ispunjavanje naših obaveza prema našim kupcima - kazao je direktor E.ON Plina Vladimir Sabo za Jutarnji.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Ajduk.Caruga 16.05.2023.

    Za koliko posto Francuzi izlaze na ulicu ?

  • fliko 16.05.2023.

    Na burzi cije padaju, u Rvackoj rastu. Zna se!

  • mystar 16.05.2023.

    Vratite izračun plina kakav je bio nekad,koliko se kubika potroši toliko se i plati,a sad stavki za naplatu kao u priči i pola završava u vašim đepovima....

Komentiraj...
Vidi sve komentare