To je to što me zanima!

Objavili veliku europsku zimsku prognozu: El Nino je sve jači, ali postoji mogućnost za snijeg

Predviđa se da će veći dio Europe imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima
Vidi originalni članak

Analizom najnovijih prognoza snježnih oborina i trendova za cijelu zimu pokazalo se kako El Nino jača, objavio je Severe Weather Europe.

El Nino predstavlja toplu fazu dok se hladna faza naziva La Nina. Trenutni podatci pokazuju jačanje El Nina, a ova faza će biti na vrhuncu tijekom zimske sezone te će uvjeti El Nina trajati tijekom jeseni i zime. Slabit će krenuti u proljeće, s pomakom u neutralnu fazu u ljeto.

SUTRA JOŠ SUNČANIJE Pržit će i 30°C! Pravo je bablje ljeto... A znate li zašto se tako zove? Postoji nekoliko teorija

Njegov utjecaj na vremenske uvjete najviše se primijeti nad Sjevernom Amerikom no nije poznato da Europa ima bilo kakve izravne utjecaje jer je predaleko od izvorne regije. Ipak to ne znači da neće imati baš nikakav utjecaj jer ENSO ("El Nino Southern Oscillation") mijenja vrijeme na globalnoj razini.

- Na mjesta poput Europe utječe i mnogo drugih čimbenika prije nego bilo kakav izravan vremenski utjecaj dopre od Tihog oceana - napominje Severe Weather Europe.

BABLJE LJETO Ma kakva jesen?! Drugi je dan listopada, a plaže u Dubrovniku i Splitu nakrcane su kupačima

Prognoza snježnih padalina za prosinac pokazuje da veći dio kontinenta imati negativne količine snijega, osim krajnjeg sjevera. To je vjerojatno povezano s jugozapadnijim strujanjem iznad većeg dijela Europe.

U siječanjskoj prognozi može se vidjeti puno drugačija slika, s potencijalom snježnih oborina koji se snažno povećava u većem dijelu središnjih zemalja. To odgovara sjevernijem toku koji se počinje uspostavljati.

NA JADRANU BURA Kalendarski jesen, u stvarnosti bablje ljeto: Temperature će se ovoga tjedna penjati i do 30°C

Veljača pokazuje još veći napredak. Više snježnih oborina predviđa se u većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnom i južnom dijelu.

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima.

A ovdje svakodnevno pratite vremensku prognozu 24sata.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • melin51 02.10.2023.

    Horoskop je za nijansu točniji od ove progonoze.

  • žkime 02.10.2023.

    Znači počelo zimsko ispiranje mozga.Moramo se pripremiti za čudnu pojavu zimi,snijeg.

  • reaktivirani korisnik 02.10.2023.

    Slavonija bez snijega već 5 prošlih zima,tako će bit i ova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare