To je to što me zanima!

Obitelj iz Zagreba: 'Mi smo sami srušili kuću, ali još ne možemo graditi novu. Svi smo prevareni'

Kad po noći prolazi autobus i kamion djeca se uplaše i probude, a kad zatrese bježe ispod stola. Jako smo postali osjetljivi na sve, teško nam je, rekao je Ivica Šušković iz zagrebačkog Markuševca
Vidi originalni članak

Osjećam se izdanim i prevarenim. Tri godine čekamo da se nešto napokon promijeni, ali ništa. Stojimo na mjestu i ništa. Promijenili su zakone, bilo je dobrih stvari, ali na terenu je sve ostalo na mjestu, govori nam Ivica Šušković iz zagrebačkog Markuševca, koji je prije tri godine zbog potresa ostao bez kuće. U toj kući je živio sa suprugom Marinom i blizancima Davidom Ivicom (11) i Anakinom Stjepanom (11) te s mamom i svojim bratom.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Kako je postajala opasnost da će se kuća urušiti na cestu, 2020. su nam iz Grada Zagreba savjetovali da maknemo kuću. Mi smo to uradili u svom trošku, a iz grada su nam izašli u susret što su nam odnijeli šutu. Tad smo s novcima od donacija i kreditima počeli graditi novu procesom samoobnove. Tad je bio zakon da novce možemo dobiti kad izgradimo kuću, ali mi nismo imali dovoljno za izgraditi do kraja - govori nam Ivica, koji je i promjenom zakona naišao na probleme.

- Poslije su promijenili zakon te ste mogli dobiti 25 posto novca prije početka izgradnje, o ostalo po etapama. Ali izgradnja kuće zahtjeva građevinsku dozvolu, ako ne radite po idejnom projektu koji vam daje država. No 90 posto kuća ovdje se ne može raditi na takav način jer su zemljišta uska. A kako bismo dobili novce trebamo dobiti građevinsku dozvolu koja se čeka najmanje godinu dana. Tako da smo u pat poziciji jer bez toga nema ništa, a čekamo već tri godine - dodaje Ivica. Zbog svega sa svojom obitelji živi u unajmljenom stanu.

- Živjeli smo kod rođaka, ali smo morali pronaći smještaj. Na sreću pronašli smo ga blizu škole gdje idu klinci pa nismo morali prolaziti sav kaos oko preseljenja i privikavanja novoj sredini. Ja sam sa ženom i djecom u jednom stanu, a mama i brat u drugom jer drugačije nismo niti mogli. Kod rođaka smo živjeli svi zajedno, ali to nisu bili normalni uvjeti za život. Baš nam je bilo teško - govori Ivica i dodaje kako još uvijek imaju strah od potresa.

- Kad po noći prolazi autobus i kamion djeca se uplaše i probude, a kad zatrese bježe ispod stola. Jako smo postali osjetljivi na sve, teško nam je - rekao je Ivica te odmah nastavio: 

- Klinci me stalno pitaju kad ćemo izgraditi kuću, kad ćemo se vratiti. Ja više ni sam ne znam što da im kažem. Mi smo uspjeli izgraditi prizemlje, ali nemamo novca za završiti cijelu kuću. Apeliram na sve nadležne da ubrzaju postupak dobivanja građevinske dozvole kako bi se krenulo s obnovom i da se napokon možemo vratiti našim kućama - zaključio je Ivica. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 30

  • xOOx 22.03.2023.

    nadam se da cete i iduce godine svi skupa zaokruziti domoljube

  • Miss 19 22.03.2023.

    Dobrodošli u klub

  • gowron 22.03.2023.

    Jesu li popravili dvore Matanove ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare