To je to što me zanima!

Obama traži novi početak: Mi nismo u ratu s islamom

Obama je u govoru u Kairu citirao i dio Kurana, a govorio je o važnosti mirnog suživota svih ljudi, neovisno o tome gdje žive i kojoj religiji pripadaju
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u četvrtak u Kairu s egipatskim kolegom po dužnosti Hosnijem Mubarakom. Obama želi popraviti predodžbu o SAD-u u islamskim zemljama, narušenu ratovima u Iraku i Afganistanu. Uoči Obamina posjeta egipatske vlasti zatvorile su veći dio prijestolnice te obnovile ceste i zgrade na ruti kojom će se kretati. Samo obnova sveučilišta u Kairu na kojem je Obama govorio stajala je više od dva milijuna američkih dolara.
- Tu sam došao kako bi potražio novi početak između SAD-a i Muslimana diljem svijeta. Amerika ima dvije odgovornosti; pomoći Iraku u boljoj budućnosti, te ostaviti Irak - Iraku, kazao je američki predsjednik okupljenom mnoštvu u Kairu.
- Amerika nije, i nikada neće biti, u ratu s Islamom. Međutim, suprostavit ćemo se nasilnim ekstremistima koji prijete našoj sigurnosti, nastavio je Obama I naglasio da želi popraviti sliku SAD-a u muslimanskom svijetu. Osvrnuo se I na palestinsko-izraelski sukob.
- Budemo li gledali ovaj konflikt samo s jedne strane ili s druge strane, onda ćemo biti slijepi za istinu. Jedino rješenje je težnja obiju strana da žive u miru i sigurnosti, kazao je američki predsjednik te se dotakao važnosti prava žena na ravnopravnost s muškarcima, posebno u pogledu obrazovanja.
- Naše kćeri mogu pridonijeti društvu koliko i naši sinovi, dodao je Obama, a osvrnu se i na ubijanja civila tijekom rata u BiH.
- Kada se novom gripom zarazi jedan čovjek, svi su u opasnosti. Kad jedan narod teži nuklearnom oružju, rizik od nuklearnog napada raste za sve narode. Ubijanje nevinih u Bosni i Darfuru ostavilo je mrlju na našoj kolektivnoj savjesti. Kao ljudska bića imamo odgovornost jedni prema drugima, objasnio je Obama.



OBAMA DOBIO ZLATNI LANAC NA POKLON
Kralj Abdullah iz Saudijske Arabije nije štedio kada je u pitanju američki predsjednik. Ugostio ga je u svom raskošnom domu. Tamo mu je predao debeli, teški, zlatni lanac, koji je Barack Obama stavio oko vrata s oduševljenjem. Kralj je Obami rekao kako taj lanac ima posebno značenje te mu ga je zato i poklonio. Zlatni lanac simbolizira najveću državnu čast koju može dobiti kraljev prijatelj ili podanik.
- Takav nakit dajem samo posebnim prijateljima, a vi ste zasigurno jedan od njih - rekao je Abdullah. Njih dvojica kasnije su se uputili u golemi raskošni šator, gdje je kralj predsjednika Obamu upoznao s prinčevima i princezama.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • nefer 04.02.2011.

    dobar Lanac, ima jedno 2 unce u njemu

  • tahuti 04.06.2009.

    jok-ja sam.bum-bum....

  • andariel 04.06.2009.

    Hahahahaha, The Great Gatsby, legendo, :D !

Komentiraj...
Vidi sve komentare