To je to što me zanima!

Nova dva slučaja svinjske gripe u Karlovcu i Zagrebu

U oba slučaja radi se o ljudima koji su doputovali u Hrvatsku te su se javili liječnicima zbog dišnih problema, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva
Vidi originalni članak

Tijekom utorka u Hrvatskoj su se pojavila dva nova slučaja svinjske gripe, jedan u Zagrebu, a drugi u Karlovcu. Pacijenti su u Hrvatsku stigli iz Velike Britanije, potvrdio je ministar zdravstva Darko Milinović.
- Pacijent iz Zagreba je hospitaliziran i na antivirusnoj je terapiji, dok je pacijent iz Karlovca na kućnoj njezi bez antivirusne terapije. Radi se za sada o dva blaža klinička oblika kazao je Milinović. Žena (43) u Karlovac je stigla iz Australije, dok je mučkarac (47) doputovao iz Velike Britanije.
 - Pratimo epidemiološku situaciju, a u Hrvatskoj nema prenosa gripe s čovjeka na čovjeka. Za sada je sve pod kontrolom - rekao je Milinović. Upitan je li Hrvatska spremna na epidemiju svinjske gripe, ministar ponavlja da je naš zdravstveni sustav pripravan za pandemiju. Imamo dovoljan broj antivirusnih lijekova, a kad krene proizvodnja cjepiva, osigurane su i dostatne doze. Naš Imunološki zavod tehnički je pripravan za proizvodnju određene faze cjepiva i tu smo kaže Milinović u povlaštenom položaju u odnosu na mnoge zemlje EU.
- Ovo smo očekivali, ne događa se ništa bitno - rekao je Milinović.
Žena (60) koja je 1. srpnja doputovala iz Sydneya u Split bila je prva u Hrvatskoj kod koje su potvrdili virus gripe tipa A. Ona se bolje osjeća, izvijestio je u ponedjeljak Zdravstveni stožer za praćenje nove gripe tipa A.


DVIJE LAŽNE UZBUNE
Sredinom lipnja uzbunu je izazvala vijest da su u pacijenta koji se vratio iz inozemstva potvrdili virus svinjske gripe. To je isti dan demantirano nakon što su iz Londona rekli da su u Hrvatsku poslali pogrešne nalaze.

VIRUS U OKRUŽENJU HRVATSKE:
HRVATSKA - 3 oboljela, AUSTRIJA - 19 oboljelih, BOSNA I HERCEGOVINA - 1 oboljeli, CRNA GORA - 10 oboljelih, MAĐARSKA - 11 oboljelih, ITALIJA - 146 oboljelih, SRBIJA - 15 oboljelih, SLOVENIJA - 14 oboljelih.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • blackwolf 08.07.2009.

    Ma nema beda ministar veli nema razloga za paniku, valjda i on misli dat ostavku ko njegov BIG BOSS i pobječi nekam, zato valjda ni nema razloga za paniku...prokleta stoka lažljiva i dan kad su ušli u prostorije vlade...

  • borovcanin 08.07.2009.

    ne budite naivni to je sve izmisljeno pa obicna gripa je opasnija pa ne pisu toliko o njoj,sad cete ubrzo vidjeti kako ce poceti reklamirat lijekove protiv gripe pa maske samo da izmame pare od naivnog naroda

  • ASSHR 07.07.2009.

    otiso sanaser i stigla svinjska gripa.... a vi se jos pitate zasto je on otiso.... hahaha.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare