To je to što me zanima!

Nova anketa: Dvije trećine ljudi smatra kako je Domovinski pokret prevario svoje birače

Da je Hrvatska izabrala većinski desne opcije pa je prirodno da nova koalicija bude takva - slaže se polovina ispitanih (50,7 posto). Nešto manje je onih koji tako ne misle (46,7 posto). Ne zna 2,6 posto građana
Vidi originalni članak

Dan nakon što je Plenković i dobio mandat za sastavljanje Vlade, RTL je objavio novu anketu  o raspoloženju građana nakon dogovora o novoj Vladi između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Da je Hrvatska izabrala većinski desne opcije pa je prirodno da nova koalicija bude takva - slaže se polovina ispitanih (50,7 posto). Nešto manje je onih koji tako ne misle (46,7 posto). Ne zna 2,6 posto građana.

Domovinski pokret je prevario svoje birače, u kampanji je HDZ nazivao izdajnicima, a sada idu u koaliciju, kažu dvije trećine ispitanih (67,3 posto). S tim se ne slaže 25,9 posto građana, a ne zna 6,9 posto.

Da je Penavina stranka ipak postigla ciljeve, jer su izbacili SDSS i natjerali Andreja Plenkovića da prihvati njihove uvjete - vjeruje 63,9 posto, a nešto manje od trećine (25,9 posto) ne slaže se s tom tvrdnjom. Ne zna 6,2 posto. 58,2 posto je onih koji smatraju da je HDZ-DP koalicija poraz proeuropskih politika i uključivosti što je Plenković promovirao posljednjih 8 godina. S tim se ne slaže 33,3 posto, a ne zna 8,5 posto.

Mislite li da će pregovori HDZ-a i DP-a uspješno završiti bilo je pitanje na koje su ispitanici odgovorili ovako - da će putem biti manjih problema, vjeruje ih najviše, čak 38.3 posto.

Nešto manje od trećine (31.1 posto) misli da će se DP i HDZ dogovoriti oko resora i imena bez problema, a gotovo petina (18.4 posto) vidi velike probleme, s tim da je tek 7.5 posto onih koji misle da će sve propasti pa ćemo na nove izbore. Ne zna 4.8 posto građana.

Hoće li takva vlada izdržati 4 godine, znajući na razlike među strankama i povijest odnosa? Trećina (32.8 posto) vjeruje u puni mandat u istom sastavu. Da će doći do preslagivanja i nove većine vjeruje 27.9 posto.

IZBORI 2024. Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Petina (19.4 posto) HDZ-u i DP-u daje šansu na godinu dana nakon kojih idemo na nove izbore, a da će izdržati pola mandata pa slijede izbori, misli 14 posto. Ne zna 5.8 posto.

Trećina ispitanih vjeruje da će se vlada održati 4 godine

A koja su rješenja smatrali najboljima? Premijer je predsjedniku donio 78 potpisa i to 61 HDZ-ov, 12 DP-ovaca, 1 Vesne Vučemilović i 4 manjinca, tu nisu SDSS i Furio Radin.

Da je postignuti dogovor najbolje rješenje vjeruje najviše ispitanika, njih 29.2 posto, više od petine (22.6 posto) misli da su to novi izbori, postom slijede odgovori - velika koalicija HDZ-a i SDP-a (16.8 posto), a tek potom okupljanje takozvane antikorupcijske koalicije na rok od godine dana i onda novi izbori (SDP - Most, DP, misli 14.5 posto).

Tu je i opcija HDZ-a i DP-a sa svim manjinama (12.5 posto), ali znamo da je upravo uvjet DP-ovaca bio izbaciti SDSS. I u tome su uspjeli. Ne zna 4.4 posto građana.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Smoke_on_the_Water 13.05.2024.

    Retardi nikada neće shvatiti da baviti se politikom znači doći u poziciju da svoje svjetonazorske i političke ciljeve ostvariš sudjelovanjem u vlasti. DP je rezultatima na izborima dobio priliku da upravo to ostvari na način da HDZ-u sasvim legitimno stavi na stol svoju društvenu viziju i zajedno sa nama to i postigne. Doduše nije teško postići konsenzus oko programa vlade jer su ciljevi DP-a slični ili čak isti kao i HDZ-a. Birači DP-a sigurno nisu vidjeli svoju stranku u nekom bezumnom savezu stranaka i pojedinaca sa potpuno suprotnim svjetonazorskim i političkim stavovima ujedinjenim na dva cilja: smjena Turudića (kojeg niti ne bi mogli smijeniti) i izmjena "lexAP". Koji od birača DP-a ima imperativnu političku želju smijeniti HDZ i pomoći lijevo guzičarima da dođu na vlast? 

  • ivokap 13.05.2024.

    Meni se čini da puno njih strahuju od Turudića, drogirani najviše.

  • arow 12.05.2024.

    To je vasa anketa sa rezultatima kao na EurosonguBirači DP.a su jedina srodna strana od Hdz-aSigurno nisu s antihrvatima

Komentiraj...
Vidi sve komentare