Kuhar ili konobar koji se zaposli u restoranu u Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj, mogao bi zaraditi 11.000 eura mjesečno. Kako navodi Der Spiegel, ugostitelj očajnički pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.
Teško da je bilo koja druga industrija u Njemačkoj toliko stradala od pandemije korona virusa kao restoranska i hotelska, piše Spiegel. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija pati od nedostataka radnika, prenosi Fenix magazin.
'11.000,00 eura. Od sada!', ovim natpisom Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu u Donjoj Saskoj. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razna događanja. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.
Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju.
Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika. U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.
Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.