To je to što me zanima!

Njemački mediji: Hrvatima nedostaju konobari, kuhari... Zašto su toliko iznenađeni?

O čemu je točno riječ? Naravno, enigme nema: hrvatski državljani u naponu radnog vijeka masovno odlaze u zapadnije države EU-a, jer su im plaće u RH premalene
Vidi originalni članak

Procjenjuje se da će tako i ovog ljeta manjkati približno 35 tisuća konobara, kuhara, sobara, recepcionera i drugih profila turističke branše. No krajnje je napadna činjenica to da pritužbe ugostiteljskih poslodavaca nekako uvijek prati svojevrsna iznenađenost. Svi su na određeni način zatečeni, premda navlas istu situaciju zasigurno možemo očekivati i dogodine, piše Deutsche Welle.

MANJAK RADNIKA U SEZONI 'U turizmu trenutno fali 15.000 tisuća radnika, i dalje ćemo morati uvoziti radnu snagu...'

O čemu je točno riječ? Naravno, enigme nema: hrvatski državljani u naponu radnog vijeka masovno odlaze u zapadnije države EU-a, jer su im plaće u RH premalene. Nema više radne snage u Slavoniji, koja se u ljetnim mjesecima doslovce slijevala na Jadran, ali nema je ni u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji. Iscrpljen je kadrovski bazen u neposrednom susjedstvu, pa se sve više poseže za popunom iz Azije, kao i ranije u sektoru građevinarstva: Nepal, Filipini, Indija, itd, piše Deutsche Welle.

IDU U DUBROVNIK I OKOLICU Ugostitelji iz Trebinja su očajni, sezonski radnici im odlaze u Dalmaciju: 'Bolji su radni uvjeti'

Nisu pomogli ni pregovori za dopune Kolektivnog ugovora na granskoj razini. Plaće su malo porasle, očito nedovoljno, ali poslodavci tvrde da za veće nemaju mogućnosti. Također, nisu u poziciji dizati cijene koje je inflacija ionako povisila, pa se često mogu čuti zamjerke državi koja se bi se navodno mogla odreći dijela svojih prihoda. No to je ionako već opće mjesto poslodavačkih kritika. „Ipak ne bih rekao da je u tome tajna uspjeha“, rekao je o tome za DW Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u Zagrebu.

PROMO Priča iz prve ruke: Istražili smo koliko se točno može zaraditi tijekom ljetne sezone u Istri

„Država bi mogla učiniti nešto drugo”, kaže on, „ali ne bez suradnje s poslodavcima i sindikatima – najprije izraditi strategiju za kompletno gospodarstvo. Pritom odgovoriti na pitanje koliko trebamo radnika iz koje struke. Inače, godinama sam uzalud upozoravao na taj problem u turizmu. No pristup nam je stihijski, a čuđenje svaki put isto, mada je i problem isti. Čudni smo ustvari mi koji se tako čudimo.“

Idi na 24sata

Komentari 85

  • kokoricko 22.05.2022.

    sto se svabe imaju petljat, dobili su jeftine guzoperace iz hr nek se sad ne prave pametni

  • komparator 22.05.2022.

    I još im treba PDV ukinut ???

  • Liverpool07 22.05.2022.

    Nije bitno sad kolika je placa u Njemackoj ili drugim drzavama ali za pocetak treba poceti od neceg ,a to je da prosjecno sezonski radnik radi izmedu 60 i 70 sati tjedno bez slobodnog dana a ugovor kaze 40 sati . Znaci ovih dodatnih 20 do 30 Sati bi trebalo biti placeno dodatno jer to su sati koji ne ulaze u placu dogovorenu ugovorom. Svatko normalan zna zbrojiti koliko jedan ekstra sat treba biti placen. Ovo bi trebao biti pocetak ali nije moguce nista promjeniti dok god svi inspektori jedu i piju beaplatno u restotanima i stiti vlasnike i dok ljudi sute i ne recu sto misle.Nisu svi isti ali 90posto ih je takvih i nikad nista se nece promjeniti. A vi novinari ovo bi vam bila dobra tema da malo popricate sa vlasnicima i njihovim radinicima kako i koliko se radi a onda da vam pokazu ugovor pa da ih pitate kako je moguce da netko tko ima ugovor na 40 sati i slobodne dane to zapravo nema i to je ok ”legalno ”!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare