To je to što me zanima!

Njemačka: Krajnje desni AfD je unatoč skandalima i dalje na drugom mjestu u anketama

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zadržala je drugo mjesto u anketama uoči izbora za Europski parlament u lipnju, unatoč valu nedavnih skandala koji je prijetio narušiti stranačke nade
Vidi originalni članak

Internetska anketa koju je proveo Institut za ispitivanje javnog mnijenja INSA za list Bild am Sonntag pokazala je da AfD ima 17 posto potpore, nepromijenjeno u odnosu na travanj.

Njemački konzervativni savez CDU/CSU na vrhu je s 30 posto, vladajuća Socijaldemokratska stranka (SDP) ima 14 posto potpore, a njezini koalicijski partneri Zeleni i Slobodna demokratska stranka 13 posto, odnosno 4 posto. 

AfD je proteklih tjedana potresan skandalima, a vodećem kandidatu stranke za europske izbore Maximilianu Krahu zabranjeno je davati izjave za javnost nakon što je rekao da nisu svi pripadnici nacističkih SS paravojnih snaga bili zločinci.

ZAJEDNIČKA FRONTA Macron stiže u Njemačku, prvi predsjednički posjet u 24 godine

Drugi kandidat stranke na europskim izborima Petr Bystron također se povukao iz kampanje nakon što je njegov dom u Berlinu prošli tjedan pretražila policija. Bystron je pod istragom za pranje novca i podmićivanje te za povezanost s proruskim mrežama.

UDARILI GA U LICE Krajnje desnog političara napali su u trgovini u Njemačkoj

Osim toga, njemačka policija je prošlog mjeseca uhitila Krahova bivšeg pomoćnika Jian Guoa pod sumnjom za špijunažu. Krah ga je otpustio nakon optužbi da je parlamentarni pomoćnik špijunirao za Kinu.

IŠČEKIVANO SUĐENJE Počinje proces protiv 'Građana Reicha', optužili i princa Reussa

Dok bujica negativnih naslova tek treba naštetiti AfD-u u njemačkim anketama, na europskoj razini već je ostavila posljedice za stranku. Uoči izbora za Europski parlament, AfD je ovaj tjedan izbačen iz skupine Identitet i demokracija (ID), saveza populističkih desničarskih stranaka u parlamentu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ichbin2 26.05.2024.

    dolazi na naplatu ta loša multi kulti politika, bilo je za očekivati

  • Cranky Frenky 26.05.2024.

    2015 AfD je bila stranka na marginama nije se puno pricalo o njima osim sto je ta stranka najvise svojih pristasa imala i u BR koje su prije bile u sastavu DDRa. Sada, skoro 10 godina od margina do druge po snagi stranke u Njemackoj. Ako AfD dobije na sljedecim izborima sto je velika sansa da hoce, muslimanima se lose pise. Vec ih se sad gleda ka na uljeze. Nijemci su sve gladniji sve manje novaca im ostaje i osijecaju se sve siromasnijima a za to krive emigrante iz Arapskih zemalja i Afrike. Moj pok. dida je za Nijemce zna reci ´´vuk dlaku minja ali cud nikad´´.

  • Čistokrvni gmo free 26.05.2024.

    Ako je AFD krajnja desnica "po medijima" što je onda bio hičo? 🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare