To je to što me zanima!

Nizozemska obitelj obranila od požara otočić Mladine u Parku prirode Lastovsko otočje

S broda su promatrali nevrijeme te u jednom trenutku su čuli glasnu grmljavinu i ugledali munju koja udara ravno na Mladine pri čemu je izbio požar
Vidi originalni članak

Nizozemska obitelj van den Akker redovito odmara na Lastovu te krstari Jadranom, a 27. srpnja su se usidrili kod otočića Mladine i poznate pješčane plaže Saplun. Upravo te večeri je Lastovsko otočje zahvatilo snažno nevrijeme koje su promatrali s broda te u jednom trenutku su čuli glasnu grmljavinu i ugledali munju koja udara ravno na Mladine pri čemu je oko 20 sati izbio požar.

Pieter Johannis van den Akker je pozvao policiju, a nedugo zatim je počela padati i kiša koja je mali požar držala pod kontrolom skoro dva sata. 

Cijelo vrijeme su promatrali tinjanje vatre, a dogodilo se ono čega su se i bojali -  kiša je prestala, vjetar je okrenuo smjer i požar se razbuktao.

Hrabri Pieter i njegov sin Pier potom su se iskrcali na obalu, punih sat vremena obuzdavali su požar i kontrolirali rubove požarišta.

Kada im se obuća počela rastapati, stigli su i vatrogasci iz DVD Lastovo koje su doveli čuvari Parka prirode Lastovsko otočje.

Njegova supruga Annemarie i kćerke Zara i Lieve pratile su s plovila situaciju i policiji javljale razvoj događaja.

Na upit odakle mu hrabrost za gašenje požara, rekao je kako je odrastao na nizozemskom selu gdje su nakon žetve često palili polja stoga dobro zna kako držati požar pod kontrolom. 

Na pitanje kako ih je pustila da idu sami u borbu protiv požara, gospođa Annemarie je rekla da ima potpuno povjerenje u supruga i sina jer vole prirodu, imaju iskustva i zna da ne bi napravili ništa krivo.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Horton 28.07.2022.

    To je taj zapadni mentalitet čuvanja općeg dobra (u kombinaciji s nešto hrabrosti i znanja). Bravo.

  • Palonkica Frrrr 28.07.2022.

    A otkud njemu jahta i benzin do Jadrana od premetanja sijena.

  • virovitica3 28.07.2022.

    Seljak se voza jahtom po jadranu i gasi požare, svaka čast, kad će naš

Komentiraj...
Vidi sve komentare