To je to što me zanima!

Ništa od potvrđivanja optužnice protiv Josipe ex Rimac: Saznali smo zašto su odgodili ročište

Dvojica optuženih u aferi Vjetroelektrane s Josipom Pleslić ex Rimac promijenili su odvjetnike, koji su zatražili odgodu kako bi se upoznali sa spisom. Sud je to prihvatio
Vidi originalni članak

Optužnica protiv Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih u aferi Vjetroelektrane ni danas nije potvrđena na Županijskom sudu u Zagrebu. Kako je novinarima pojasnio Ivan Gržić, branitelj Josipe Pleslić, optužno vijeće je odgođeno jer su dvojica okrivljenika promijenila odvjetnike te im je sud odobrio kratko vrijeme kako bi se upoznali sa spisom. Novo ročište optužnog vijeća određeno je za 12. studeni, a Pleslić nije došla na ovo ročište.

Na tom bi ročištu optužno vijeće trebalo ponovno odlučivati o zahtjevu obrane za izdvajanjem nekih dokaza kao nezakonitih nakon što je Visoki kazneni sud prihvatio žalbe obrane te spis vratio optužnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda.

Naime, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ranije je odbilo zahtjev obrana za izdvajanjem nekih dokaza kao nezakonitih. Obrana Josipe Rimac tražila je da se iz spisa kao nezakoniti  izdvoje razgovori koje su Milenko Bašić i Dragan Stipić vodili preko telefona BiH operatera, jer smatraju da je USKOK za prisluškivanje tih razgovora trebao tražiti odobrenje BiH preko međunarodne pravne pomoći, pisao je Večernji list.

U aferi Vjetroelektrane, osim Josipe Rimac, Milenka Bašića i Dragana Stipića, još su optuženi  Gabrijela Žalac, Tomislav Jureković, koji je bio čelni čovjek HERE, Krunoslav Jakupčić, koji je vodio Hrvatske šume, Ivan Melvan, Domagoj Validžić, koji je bio pomoćnik ministra Tomislava Ćorića... USKOK ih tereti za više gospodarskih djela: trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, zloporabe ovlasti, davanje mita.... počinjenih od početka 2017. do 29. svibnja 2020. 

Prema optužnici, USKOK tereti Josipu Rimac da je koristila svoj autoritet i položaj HDZ-ove gradonačelnice Knina, a kasnije i saborske zastupnice i državne tajnice u Ministarstvu uprave kako bi pogodovala Milenku Bašiću i Draganu Stipiću oko njihovog projekta Vjetroelektrane Krš - Pažane za koji su trebali dobiti razne dozvole, rješenja, očitovanja...

Oni se terete da su joj davali mito za njezinu "pomoć", najmanje 40.000 kuna mjesečno, pa USKOK kaže da su joj ukupno isplatili 1,1 milijun kuna. Mito joj je prema optužnici isplaćivao Bašić dok joj je Stipić, tvrdi USKOK, obećao da će u poslovima osiguranja vjetroelektrane angažirati posrednika osiguranja po njezinom izboru, pri čemu je dogovoreno da dio provizije, a radilo se o 92.000 eura, bude isplaćen Josipi Rimac.

Sukladno dogovorima s Bašićem i Stipićem, Josipa Rimac je potom počela zvati koga je trebalo u Hrvatskim šumama, HERI, HROTE-u, kako bi ishodovala sve što je trebalo. U tom "poslu" tvrdi USKOK  pridružila joj se i Gabrijela Žalac, koja je  u to vrijeme bila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i članica NO HBOR-a, što je iskoristila kako bi se Bašiću ishodovao kredit od 130 milijuna eura za taj projekt.

Zanimljivo je da su dva vijeća VKS-a donijeli različite odluke o istom pitanju u dva predmeta. Dok je jedno vijeće prihvatilo žalbe obrane, drugo je u kraku afere Vjetroelektrane odbilo žalbe i dokaze ocijenilo zakonitima.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • čojek 15.10.2024.

    odgoda sudenja, hehe, dok ne umru sudionici

  • nenno77 15.10.2024.

    pa zbog čega su inzistirali na postavljanje truda,pa eto zbog toga

  • Ain Stein_535 15.10.2024.

    Di si lipa, neda Turudic ni ric protiv tebe....

Komentiraj...
Vidi sve komentare