To je to što me zanima!

Nik Titanik otvorio izložbu, a posjetio ga i Milanović: 'Moja karikatura je baš odlična!'

Izložba je otvorena u Galeriji Vladimir Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava, a možete je pogledati do 10. listopada
Vidi originalni članak

Ova izložba prikazuje 30 godina kronike naše moderne države. Odnosno, prikaz najvećih stereotipa pod kojima imamo "zadovoljstvo" i danas živjeti. Osim tih stereotipa, imamo i prikaz karikature bivših predsjednika, predsjednice i sadašnjeg predsjednikam uveo nas je Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, koji u 24sata svakodnevno objavljuje dvije karikature. Sada je, u povodu 30 godina karijere, otvorio izložbu "Mi Hrvati".

Izložba je otvorena u Galeriji Vladimir Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava, a ostat će otvorena do 10. listopada. U zagrebačkom Muzeju Mimara imao je veliku izložbu povodom 25 godina karijere, "Kronika hrvatske gluposti". Bila je to retrospektivan izložba, ova je drugačija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Mislim da svatko od političara na svoj način reagira na moju karikaturu sebe. No, drago mi je što je predsjednik Zoran Milanović odlučio posjetiti i pogledati kako sam njega predstavio u ovome stilu crtanja. Drago mi je što je imao priliku fotografirati se uz svoju karikaturu. Na licu mjesta smo vidjeli i njegovu reakciju na moj rad. Samo njegov dolazak čini jedan hrabar čin. S obzirom na njegov renome u društvu i javnosti mislim da je super "sjeo" u ovaj okoliš i da su ga dečki iz Dubrave dobro prihvatili. Drago mi je da je i gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio izložbu. Premijer se ispričao da nije mogao doći zbog obaveza - kazao je.

'MI HRVATI' Pogledajte galeriju s otvorenja velike izložbe Nika Titanika: Stigao i predsjednik Milanović

Nik Titanik je predsjednika Milanovića proveo kroz cijelu svoju izložbu te mu objasnio poruku svake karikature. Predsjednik je na kraju kratko, uz osmijeh, kazao da mu je njegova karikatura "odlična".

Izloženo je ukupno 18 likova, a  njih 12 se odnosi na stereotipe ove države. To su likovi poput Uhljeba, Šalteruše, Lažnog branitelja, Radikalnog ljevičara, influencerica. Izloženi su i portretne karikature svih predsjednika i predsjednica te ovca. Ona je glavni lik uz sloga ‘Jer i veliki narodi se znaju šaliti na vlastiti račun’.

- Karikature su jako važne za društvo jer su najjače sredstvo javne kritike javnih osoba, pogotovo političara koji kroje sudbinu naroda. Karikatura tu služi kao svojevrsni korektiv njihovog ponašanja. Barem se nadam da je to tako. A sada, koliko je moja karikatura uspjela promijeniti društvo zadnjih 30 godina, ne znam. Mislim da bi to pokazalo neo istraživanje u budućnosti - zaključio je.

Nik Titanik u danu nacrta i po dvije karikature, a iako ih je puno kazao je da može izdvojiti favorite. Najdraža mu je prazan komad papira koja se zove "Albino mravi ližu šećer na snijegu".

IZLOŽBA 'MI HRVATI' Nik Titanik: 'Kolinda, dođi mi. Baš sam je lijepo nacrtao...'

- Nema mi karikature koju mi je teško nacrtati. Kada bih morao birati, rekao bih političke jer uvijek dobro razmislim što želim njima kazati prije nego li ih nacrtam. Inspiracije nikada ne nedostaje. Karikature uglavnom crtam po dva ili tri sata na dan. Najduže mi traje promišljanje kako ju prikazati. Dosta vremena mi oduzme i praćenje svih tema koje se događaju oko mene. Uglavnom su karikature osmišljene u nesanici ili ako se nešto baš aktualno događa - kazao je.

Oduševljen nije bio samo predsjednik, već i prijatelji te građani koji su došli pružiti podršku Niku Titaniku.

- Meni je ovo genijalno. On nas uvijek nasmije i pruži neku sreću u danu. Pokazuje nam da su naši osjećaji i mišljenja o stanju države stvarni - kazala je jedna građanka.

- Nik uvijek dokaže da je najbolji. Drago mi je da je predsjednik pozitivno reagirao na karikaturu - kazao nam je jedan od posjetitelja. 

Viša kustosica Sonja Švec Španjol kazala je da su karikature važne jer dopiru do šire javnosti. 

- To je slojevita misao koja je lišena lažnog morala, lažnog licemjerja i lažne političke korektnosti. Ona iskreno i autentično progovara o našim problemima. Uvijek je začinjena dozom humora kako bi lakše prihvatili sve te naše probleme. Tu zapravo Nikov rad dolazi do izričaja jer vrlo često naša Vlada govori kako živimo u jednoj prosperitetnoj, divnoj i skladnoj državi, ali običan mali čovjek svjedoči drugačijoj realnosti. Onda se pitate tko je tu lud. Dovoljno je otvoriti Nikovu karikaturu taj dan i shvatiti da niste izgubili razum. Tako da, hvala mu što brine za mentalno zdravlje Hrvata - kazala je kustosica Švec Španjol.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Kapalj Nafte 17.09.2024.

    A Kolinda, osam tisuća eura leti oko nje.Hehehehehe..

  • Luna777 17.09.2024.

    Bravo Nik. Sve karikature super, od Tuđmana, Milanovića do influencerice Kolinde. A gdje je naš veliki vođa?

  • znašme 17.09.2024.

    Lako Niku , nije se puno namučio . Malo retuša na fotku i super karikatura.

Komentiraj...
Vidi sve komentare