To je to što me zanima!

Nije samo Domovinski pokret ubacio 8 ljudi, evo koga dovodi HSLS i gdje će zbrinuti SDSS-ove

Bivša intendantica, kriminalist, Penavina pročelnica, plinski stručnjak, branitelj..., dio su kadrova koje je DP postavio u ministarstva. HSLS je izveo rošade i maknuo aferičnog tajnika, a doveo ovo dvoje mladih ljudi.
Vidi originalni članak

Četiri imena su sigurna, a za još četiri traju provjere i bit će potvrđeni u srijedu, kaže nam sugovornik iz Domovinskog pokreta nakon što je postignut dogovor o državnim tajnicima po ministarstvima u Vladi.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako su očekivali od 11 do 15 državnih tajnika, Domovinski pokret je na kraju dobio njih točno osam. I nisu samo državni tajnici iz kvote DP-a dobili nove fotelje, nego su napravljene još neke rošade i u HDZ-u, ali i kod partnera. HDZ se pobrinuo i za dvoje ljudi iz kvote SDSS-a. Sva imena se još drže u tajnosti do sjednice Vlade u srijedu, ali smo neka uspjeli doznati. Domovinski pokret je tako dobio državne tajnike u Ministarstvu gospodarstva koje vodi njihov Ante Šušnjar, Ministarstvu poljoprivrede koje vodi njihov Josip Dabro, ali ne i u Ministarstvu demografije koje su preuzeli. Imat će zato tajnike u ministarstvima graditeljstva, zatim kulture i medija, unutarnjih poslova, regionalnog razvoja, branitelja i novome ministarstvu zaštite okoliša.

KADROVSKA KRIŽALJKA Domovinski pokret tražio do 15 tajnika, dobio ih tek osam. Evo u kojim točno ministarstvima...

Ipak uspjeli smo doznati  da će Vedran Špehar iz Plinacroa biti državni tajnik iz DP-a u Ministarstvu gospodarstvu. Špehar je bio i član uprave te državne tvrtke koja upravlja plinskim transportnim sustavom, a trenutačno se može naći da je “povjerljiva osoba” u tvrtki, odnosno njemu se prijavljuju nepravilnosti. David Vlajčić iz Vukovarske gospodarske zone ide u resor graditeljstva. Vlajčić je i potpredsjednik vukovarskoga gradskog vijeća iz redova Domovinskog pokreta. Dražena Vrselja, koja je bila intendantica HNK Osijek, a sad je pomoćnica intendanta, ide kao DP-ova tajnica u Ministarstvo kulture, dok vukovarska pročelnica za gospodarstvo Kristina Bilić ide u Ministarstvo regionalnog razvoja.

Marinko Beljo (60) bit će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, unatoč repovima s kasnim obrazovanjem i da je primao plaću u Vukovarskoj županiji za visoku stručnu spremu koju tad nije imao, što je otkrio Telegram.. Zlatan Bašić koji je heroj obrane Vukovara i branitelj s Trpinjske ceste bi trebao ići u resor branitelja. Tomislav Bilandžić, kriminalist iz osječke policije, koji je radio i u Pevexu kao direktor sigurnosti, ide u MUP. Radi se o osobi od posebnog povjerenja potpredsjednika stranke Marija Radića, koji je i suvlasnik Pevexa. Željko Vuković, iz Državnog inspektorata koji je viši inspektor zaštite prirode ide kao tajnik u Ministarstvo zaštite okoliša.

Ostalo je otvoreno i pitanje tko će biti državni tajnik u Ministarstvu demografije i hoće li Mario Radić biti savjetnik ministru Ivanu Šipiću.

- Savjetnici još nisu imenovani, a jedan državni tajnik će biti imenovan nakon ljeta - kaže nam sugovornik iz DP-a.

Veliki apetiti za fotelje

Premijer Andrej Plenković je najavljivao da će Domovinski pokret dobiti 8+1 državnog tajnika, ali taj “plus jedan” uopće nije iz kvote DP-a, nego kluba zastupnika nezavisnog Željka Lackovića, Vesne Vučemilović i Veselka Gabričevića. Sve troje podupiru vladajuću većinu. Lacković je ušao u Sabor na listi DP-a, ali se pridružio tom klubu, pa DP u Saboru ima u konačnici svojih 11 zastupnika iako ih je na listama ušlo 14.

NASTAVAK TVRDOG KOHABITIRANJA Plenković o Milanoviću: Bilo bi bolje da se on ponaša kao predsjednik, a ne kao prostak!

Taj nezavisni klub je predložio i dobio mjesto državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih. Novi državni tajnik će biti profesor Nikola Mrvac, bivši dekan Grafičkog fakulteta u Zagrebu i profesor na tom fakultetu. Mrvac je i privremeni dekan Metalurškog fakulteta u Sisku koji muku muči s upisima novih studenata.

- Kad bi se uvažile sve želje Domovinskog pokreta od 15 tajnika, manjih partnera, županijskih organizacija HDZ-a, broj državnih tajnika bi narastao i do 80, a to je svakako previše. S obzirom na nova ministarstva i spajanja, rast s 45 na 54 do 56 tajnika je realan - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Kad se i pogledaju imena novih tajnika iz Domovinskog pokreta, vidljivo je da se ne radi o osobama koje su gorljivo bile na ideološkim i desnim pozicijama, nego su više profilirani u poslovima koje su radili. To je navodno i dogovoreno na sastancima HDZ-a i Domovinskog pokreta.

- Nitko neće biti nezadovoljan - rekao je potpredsjednik vlade Oleg Butković o državnim tajnicima prije nego što su se saznala imena.

Ali iz igre ili bolje rečeno iz fotelje su ispali i neki dosadašnji državni tajnici. HSLS-ovac Žarko Katić je bio državni tajnik u MUP-u zadužen i za dozvole za strane radnike, a lani je otkriveno da mu sin ima tvrtku za uvoz stranih radnika. On je to prešutio nadređenima, nije tad smijenjen, ali je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo slučaj.

HSLS je imao tri državna tajnika, ali sad s HDZ-om pregovara hoće li mu se smanjiti broj za jednoga, a to sigurno neće dobro sjesti predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaku. Dvoje je novih tajnika dogovoreno, a HSLS gura mlada i obrazovana lica. Dok se još pregovara hoće li dobiti turizam ili zadržati promet.

HSLS-ova nova državna tajnica u MUP-u treba biti pravnica Nevenka Lastrić-Đurić, koja sad radi u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, gdje je savjetnica za pravnu politiku za jugoistočni dio Europe. Riječ je o mladoj pravnici koja se obrazovala i u SAD-u.

HSLS ide s mladima

HSLS je izgubio tajnika u Ministarstvu zdravstva jer se dosadašnjem profesoru Silviju Bašiću više isplati raditi svoj primarni posao šefa odjela neurologije u KB-u Dubrava. Iz Ministarstva gospodarstva odlazi i nestranački Hrvoje Bujanović, kojega je doveo bivši ministar Davor Filipović, a bio je jedno vrijeme i v. d. ministra kad je Filipović smijenjen. Bujanović je sam planirao otići, a zamijenit će ga HSLS-ovac Goran Romek, koji je još od 2015. u ministarstvu i postupno je napredovao. Romek je došao do mjesta voditelja odjela, a u svom usponu se bavio europskim projektima i poticajima. Ima 34 godine i član je bjelovarskog HSLS-a. Navodno bi i iz Ministarstva gospodarstva uskoro trebao otići HDZ-ovac Ivo Milatić, koji je na funkciji dočekao čak svog osmog ministra, a bio je zadužen za energetiku i ima niz pokrenutih postupaka za sukob interesa. No zasad je na svojoj funkciji, ali će se vidjeti hoće li na njoj i ostati nakon novog, jesenskog kruga.

Zanimljivo je rješenje i za dvoje SDSS-ovih državnih tajnika nakon što su oni zbog uvjeta iz Domovinskog pokreta formalno ispali iz vladajuće koalicije. Oboje više neće biti državni tajnici što je politička funkcija, ali će ostati u sustavu. Mile Horvat je bio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i energetike, a sad bi trebao postati savjetnik ministrici Mariji Vučković, koja je preuzela zaštitu okoliša, dok bi Đurić vjerojatno ostala savjetnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova Šimi Erliću.

Predstavnici zastupnika ostalih manjina bi također trebali dobiti jednog državnog tajnika u nekom od ministarstava.

Državni tajnici su po svojoj funkciji u hijerarhijskom lancu odmah ispod ministra. Oni se politički imenuju i za ta radna mjesta nisu potrebni natječaji. Zaduženi su za neki od resora u ministarstvu i praktički funkcioniraju kao zamjenici ministru. Plaće im se kreću u rasponu od 2100 do 2400 eura, zavisno od staža, broja djece i obrazovanja. Isprva je bilo zamišljeno da DP i HDZ u svakome ministarstvu koje vode imaju državnog tajnika od koalicijskog partnera, ali od toga se u konačnici odustalo. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • HerojTito7 19.07.2024.

    ma gdje nestade ono od DP-a da su HDZ-ovci sami ološ i da nikad s SDSS-om za isti stol, točnije fotelju...???...

  • nedam se 17.07.2024.

    Prodani / nikada odani

  • nikolina26 17.07.2024.

    eto zasto se taj DP borio za fotelje ne za birace

Komentiraj...
Vidi sve komentare