To je to što me zanima!

Nevjerojatno! Novac od države za hitne popravke zgrade čekaju 4 godine: Ljuti smo i frustrirani

Stanari više od 2000 zgrada oštećenih u potresu nisu dobili povrat uloženog u popravke nakon zagrebačkog potresa prije četiri i pol godine. Razlog kao u našem primjeru, ne može biti nepotpuni zahtjev za isplatom
Vidi originalni članak

Četiri i pol godine nakon zagrebačkog potresa brojne zgrade još nisu dobile ni povrat novca za prve, hitne popravke kojima su sanirani dimnjaci, zabatni zidovi, krovovi, stubišta... Upravo takav primjer je zgrade u Crnatkovoj ulici u centru metropole. Stara zgrada ima 13 stanova, a suvlasnici su iz pričuve napravili hitne sanacijske popravke još do rujna 2020. godine i podnijeli zahtjev za povrat novca za sanaciju. Novac još nisu dobili, a trebao bi im sjesti tek nakon što smo poslali upit upravitelju GSKG-u i Ministarstvu graditeljstva, koje i isplaćuje novce.

RODITELJI SU BIJESNI VIDEO Škola kod Zagreba još čeka obnovu od potresa?! 'Djecu učimo u vatrogasnom domu'

- Već smo ljuti i frustrirani od čekanja. Potrošili smo tadašnjih 90.000 kuna iz pričuve. Svi radovi su ovjereni i predana dokumentacija, ali povrata novca nema. Odlučili smo sad kao zgrada napraviti dvorišnu fasadu koja je uništena i to će nas stajati oko 120.000 eura. Puno bi nam pomoglo da država isplati novce na koje čekamo četvrtu godinu jer bi to smanjilo iznos kredita koji moramo podići za obnovu fasade - kaže nam predstavnica Renata Lončar, predstavnica suvlasnika stanova u zgradi.

Kaže da su slali požurnice, zvali, ali nikakav odgovor niti od upravitelja niti ministarstva nisu dobili. Ministarstvo im je još kad su prvi put nadopunili zahtjev u 2021. godini reklo da sad imaju svu dokumentaciju i od tada čekaju.

- Novac je u međuvremenu izgubio na vrijednosti. Normalno da danas više ne možete napraviti za 12.000 eura što ste mogli prije četiri godine - kaže Lončar.

Upravitelj GSKG nam je odgovorio da oni ne isplaćuju novce, nego administriraju. Kažu da su pravovremeno podnijeli svu dokumentaciju, ali da od ministarstva ni nakon slanja požurnica nisu dobili povratnu informaciju o statusu predmeta.

Ministarstvo graditeljstva nam je pak odgovorilo da je zahtjev odobren, i to nakon što je prvo dopunjena dokumentacija u ožujku i ključno - upravo sad, u rujnu 2024. godine. Novac bi stanarima treba sjesti čim zaprime rješenje. Kažu da bez te posljednje dopune dokumentacije nisu mogli isplatiti novac, ali sad je sve u redu i novac stiže.

KAKO JE IZGLEDALA NAKON POTRESA FOTO Četiri godine od potresa: Danas napokon dižu kupole na baziliku u Palmotićevoj

- Ne razumijem o čemu pričaju. Nikakvu dopunu dokumentacije nismo podnosili. Čini mi se da su oni zahtjev riješili nakon vašeg upita - kaže Lončar, a ni GSKG ne spominje u svom odgovoru nikakve dopune.

Ministarstvo smo pitali i koliko je uopće ostalo neisplaćenih zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, odnosno te hitne popravke. Kažu da su zaprimili 10.290 zahtjeva, a riješili su ih 79 posto. Ostalih 21 posto, kažu, treba nadopunu dokumentacije. To znači da na isplatu čeka još 2160 zahtjeva četiri i pol godine nakon potresa.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • kajgotzg 03.10.2024.

    ..moj je sused sve slikice i papirčeke predal i dobil lovu nazaj..pa ne kužim

  • Kali12 03.10.2024.

    Povrat novaca ali sa kamatama!!! Kad si ti državi dužan uredno ti naplati i kamatu!! Sramota!!

  • FrozenAcc 03.10.2024.

    Zagreb? Koliko ovdje košta stan po kvadratu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare