To je to što me zanima!

Nema pomaka s roditeljima: 'Djeca neće u školu do daljnjeg'

Roditelji kažu da je ravnatelj škole predložio vještačenje problematičnog dječaka, ali njegovi roditelji su to odbili
Vidi originalni članak

Djecu do daljnjega nećemo slati u školi, odlučni su roditelji djece iz razreda novozagrebačke škole u koju je prebačen problematični desetogodišnjak. Nakon posljednjeg sastanka u utorak na kojemu su bili roditelji djece, ali i problematičnog dječaka, predstavnici škole i nadležnih institucija nije postignut pomak. Roditelji kažu da je ravnatelj kao kompromisno rješenje predložio vještačenje desetogodišnjaka.

- Majka je to odbila navodeći da imaju nalaz privatnog vještačenja. Neovisno vještačenje je bitno jer bez toga se ne može dalje. U revoltu smo zapljeskali kad su odbili prijedlog jer smo svjesni da bez toga neće biti pomaka. Želimo da naša djeca imaju pravo na sigurno školovanje, ali i da se pomogne dječaku. Djecu nećemo slati u školu dok se ne nađe adekvatno rješenje. Nećemo dopustiti da se ova situacija prelama preko nas i naše djece - kažu roditelji. Simptomatično im je, kažu, što roditelji problematičnog dječaka imaju prijateljski i prisan odnos s većinom nadležnih koji su bili prisutni na sastanku.

PROBLEMI U ŠKOLI 24sata u posjedu e-mailova: Od 2023. upozoravali ministra na slučaj problematičnog učenika

- Kakva poruka se šalje nama ostalim roditeljima. Roditelji tog dječaka su otišli sa sastanka prije kraja, prošli su prored svih tih ljudi iz institucija i srdačno se rukovali s njima - navode.

Zasmetala ih je i izjava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa koji je njihov prosvjed nazvao balvan revolucijom, ali i državne tajnice Zrinke Mužinić Bikić, koja ih je nazvala "ulicom".

- Pitamo ministra što će biti ako neko od naše djece nastrada - navode roditelji. Odvjetnici roditelja nisu smjeli biti na sastanku. Odvjetnik grupe roditelja Klaudio Čurin kaže kako im je rečeno da nisu bili najavljeni.

- Informacije koje dobivamo ne ulijevaju povjerenje da će se išta dogoditi - rekao je Čurin. Naveo je kako su se roditelji iz škole koju je dječak ranije pohađao obratili putem odvjetnice svim relevantnim institucijama tražeći reakciju, ali ništa se nije pomaknulo. Bilo je barem 40-ak prijava na svaku pojedinačnu nadležnu instituciju.

RODITELJI NEZADOVOLJNI Nema dogovora u zagrebačkoj školi! Djeca ni u srijedu neće na nastavu zbog jednog učenika

- Sve državne institucije imaju obvezu postupati po svakoj sumnji na nasilje te je shvatiti ozbiljno i istražiti - napominje Čurin. Podsjetio je da su pojedina tijela javne vlasti provela nadzor, ali ništa nisu utvrdili.

- Reći da nije utvrđeno ništa i da je sve u redu je apsurdno. Roditelji iz novozagrebačke škole imaju informacije kako je to izgledalo u prošloj školi. Kako mogu imati povjerenja u takve institucije? Iz javnosti je poznato da su u bivšoj školi na nastavi sudjelovale tri odrasle osobe, koje nisu dodijeljene dječaku, ali se nije spriječilo neželjeno ponašanje. Sad mu je dodijeljen pomoćnik u nastavi. Kako roditelji mogu vjerovati da će se s jednom odraslom osobom koja je dodijeljena to promijeniti - navodi odvjetnik Čurin. Napominje da se ništa ne radi sustavno niti se nude konkretne mjere koje bi bile drugačije od prijašnjih.

NEMA DOGOVORA Karin: 'Na sastancima roditelja sudjeluju i roditelji učenika koji radi probleme. Zabrinuti si'

- Roditeljima se stalno govori bit će bolje, ovo je drugačija škola. To nije dovoljno - zaključuje odvjetnik. 24sata u posjedu su mailova iz kojih se vidi da su roditelji iz škole koju je prvotno pohađao problematični dječak o problemu obavijestili sve nadležne. Sve traje još od studenoga 2023. Nakon stručnih službi i ravnateljice škole, pisalo se socijalnoj skrbi i upozoravalo na vršnjačko nasilje te problematično ponašanje desetogodišnjeg dječaka. Tražilo se da se poduzmu mjere, da se djetetu pruži stručna pomoć i da se zaštite ostala djeca. Nije pomoglo. Pisali su zagrebačkom Uredu za obrazovanje, nadležnoj Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali i Ministarstvu obrazovanja. Nakon što je priča dospjela u medije, dječak je premješten u drugu školu. Nastavio je s problematičnim ponašanjem. Situacija je eskalirala i u ponedjeljak 700 učenika nije došlo na nastavu. Većina učenika vratila se u školske klupe od utorka, ali ne i razred koji pohađa problematični učenik. 

Idi na 24sata