To je to što me zanima!

Neizvjesni izbori: Harris i Trump trenutno jednaki u anketama

Do posljednjeg trenutka neće se znati tko će doći na čelo SAD-a
Vidi originalni članak

Više od 1,4 milijuna Amerikanaca već je glasalo na predsjedničkim izborima jer državne ankete ne pokazuju tko je favorit Za to vrijeme Kamala Harris i Donald Trump nastavljaju obilaziti savezne države te obavljati posljednje predizborne skupove u kampanji koja za sada pokazuje da su rame uz rame prema šansama koje pokazuju provedene ankete. I njihovi kandidati za potpredsjednike, JD Vance i Tim Walz, također su se sučelili ovaj tjedan u debati. No početne ankete pokazale su da su birači raspravu vidjeli kao izjednačenu, kao sučeljavanje bez pobjednika koje neće imati jasnog i čvrstog utjecaja na ishod utrke u predsjedničkim izborima. U ovom trenutku, naime, ankete pokazuju da Kamala Harris ima potporu 49.3 posto birač, a Donald Trump 46 posto. Dakle, Kamala ima neznatnu prednost.

Dosegnula je svoj najveći postotak od anketa provedenih u srpnju, no predsjednička utrka i dalje je vrlo tijesna na bojnom polju američkih saveznih država državama na bojnom polju, ističe Guardian pozivajući se na svoj alat za praćenje anketa. Upravo njihova metodologija pokazuje maloprije spomenute postotke, pa prema njima Harris vodi u pet od sedam država koje se smatraju za najneizvjesnije, kad su rezultati izbora u pitanju.

IZBORI U SAD-U Mjesec dana do izbora u SAD-u: 'Napetost je na vrhuncu, Trump ima uvjerljivu priču, ali...'

No ipak, oba kandidata i dalje imaju jednake izglede za pobjedu, ističe Guardian. I prošlotjedne Guardianove ankete pokazivale su iste rezultate, a netom održana potpredsjednička debata tek treba pokazati kroz ankete kakav je utjecaj imala na mišljenje ljudi. Najjednostavniji put do osvajanja 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima i dalje je pobjeda u državama koje predstavljaju najveće bojno polje - Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina. dok Harris vodi pred Trumpom u desetodnevnom prosjeku koji pokazuju ankete, u sve tri spomenute države, prema analizi Guardiana (Pennsylvania za 1,2 boda, Michigan za 0,1 bod i Wisconsin za 2,2 boda), te prednosti nisu dovoljno značajne da bi se moglo reći tko će pobijediti, kažu analitičari.

Ujedno, izborna utrka je na sličan način tijesna i u još četiri druge države, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Georgiji i Arizoni.”Nijedan kandidat ne uživa značajno vodstvo u saveznim državama vrijedno 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu”, napisao je Nate Cohn, analitičar javnog mnijenja za New York Times.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TaličniTom 06.10.2024.

    Trebala bi Kamala pobijediti. To je mlada i pametna žena, za razliku od Trumpa koji je star skoro ko Biden. Da ja glasam tamo, glasao bi za nju definitivno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare